Megvalósulhat az Alzheimer-kórt előrejelző vérteszt

demencia
A kísérleti megfigyelések szerint már hat hetes intenzív tanulás után 30 évet fiatalodott az agy
Vágólapra másolva!
Brit kutatóknak 85 százalékos pontossággal sikerült vérből előrejelezniük az Alzheimer-kór kialakulását.
Vágólapra másolva!

A Cardiffi Egyetem által vezetett kutatócsoport jelentős lépést tett egy egyszerű vérteszt kifejlesztése irányába, amelynek segítségével előre lehetne jelezni az Alzheimer-kór fellépését.

Nem minden memóriaromlásból lesz Alzheimer-kór

Az Alzheimer's Society támogatásával a Cardiffi Egyetem, a londoni King's College és az Oxfordi Egyetem kutatói 292 olyan egyén vérét vizsgálták meg, akiknél a memóriaromlás legkorábbi jelei voltak megfigyelhetők. A kutatók felfedeztek egy olyan biomarker (betegségjelző) csoportot, amelyek előrejelzik, hogy egy adott egyénnél kifejlődik-e vagy sem az Alzheimer-kór.

„A kutatásunk azt bizonyítja, hogy lehetséges annak előrejelzése, hogy egy enyhe memóriagondokkal küzdő betegnél kifejlődik-e az Alzheimer-kór a következő néhány évben, vagy sem" – mondta Paul Morgan professzor, a Cardiffi Egyetem Rendszerimmunitási Kutatóintézetének igazgatója.

Forrás: AFP / BSIP / Fernando Da Cunha

A tanulmányban olyan emberekből vettek vérmintákat, akiknél a memóriaromlás nagyon általános tüneteit figyelték meg. A mintákban nagyszámú fehérjét mértek meg. Ezek az immunrendszer gyulladást előidéző anyagai közé tartoznak, és korábban már megállapították róluk, hogy kapcsolatban állnak az agybetegségekkel.

Fontos a minél korábbi diagnosztizálás

A vizsgálati alanyokat egy év múlva újra értékelték. Mintegy negyedrészüknél fejlődött ki Alzheimer-kór és a vérükben mért fehérjék közül három mutatott jelentős eltérést azokhoz képest, akiknél nem alakult ki a betegség.

Mivel az Alzheimer-kór nagyon sok embert sújt a világon, ezért fontos, hogy új módszereket találjanak a betegség korai diagnosztizálására. Ez lehetőséget ad új kezelési módok vizsgálatára és bevezetésére, mielőtt visszafordíthatatlan károsodás következne be, mondta Morgan.

A kutatás a Journal of Alzheimer's Disease folyóiratban jelent meg.