A felnőttek egyötöde okostelefon-függő

mobil okostelefon nézi férfi
French Prime Minister Manuel Valls takes pictures with his mobile phone during the annual Bastille Day military parade in Paris on July 14, 2015. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Mindennapi életünkben egyre jobban támaszkodunk a mobilunk szolgáltatásaira. Használjuk navigációra, társas érintkezésre, fizetésre vagy vásárlásra. Ez azonban erős függőséghez vezet. A britek egyötöde rosszul viseli, ha kicsit hosszabb időre kell nélkülöznie kedvenc telefonját vagy tabletjét, állítja egy új felmérés.
Vágólapra másolva!

Az Innocent nevű brit gyümölcslé gyártó 2000 brit felnőtt bevonásával készített felmérést, írja a Mail Online.

A vizsgálatból kiderült, hogy egy átlagos felnőtt évente 20 hétnek megfelelő időt tölt a telefonjával vagy a tabletjével.

Egy óra távollét már sok

A felmérésben részt vevők 30 százaléka legalább 30 percenként ránéz a telefonjára. A britek egynegyede érzi úgy, hogy egy óra után unatkozik, ha megfosztják a telefonjától és a válaszadók 23 százaléka mondta, hogy „nyugtalan lesz”, ha ennyi időt kell távol töltenie szeretett kütyüjétől.

Ugyanez a függőség mások számára viszont meglehetősen bosszantó lehet. Az emberek 35 százaléka mondta, hogy zavarja, ha valaki a mobiltelefonját használja az étkezőasztalnál, 28 százalékukat irritálja, ha valaki egy beszélgetés közben, illetve 22 százalékukat, ha valaki moziban birizgálja a készülékét.

Illusztráció Forrás: AFP/Alain Jocard

Tízből négy brit számolt be arról, hogy nehezére esik elszakadnia a telefonjától vagy a számítógépétől legalább egyszer egy nap, és több mint 17 százaléknak csak egy órára vagy még kevesebbre sikerül elmennie a képernyőtől.

Még a vécére is magukkal viszik

Múlt évben egy hasonló tanulmány megállapította, hogy a britek egyötöde annyira kötődik az okostelefonjához, hogy még a vécén is használja. Az emberek majdnem harmada (29 százalék) ellenőrzi még lefekvés előtt a telefonját, és 18 százaléka teszi ezt ébredéskor.

Mindent összegezve a nap folyamán egy átlagos brit 2 óra 13 percet tölt az okostelefonjával. A fiatalabbaknál pedig még ennél is rosszabb a helyzet. A 18 és 24 év közötti emberek majdnem a fele (46 százalék) 15 percenként legalább egyszer megnézi a telefonját.