A szegénység nemcsak lelki, de fizikai fájdalommal is jár

A nyomor beteggé tesz, hajléktalan
An unemployed man rests laying beside a street in Las Vegas, Nevada, on April 19, 2009. The US unemployment rate leapt to a new 25-year high in March as recession-battered employers shed another 663,000 jobs, the Labor Department reported early this month. The monthly snapshot of the labor market, seen as one of the best indicators of economic momentum, showed "widespread" losses across major sectors of the economy as the jobless rate rose from 8.1 percent in February. Since the recession began in December 2007, a staggering 5.1 million jobs have been lost, with 3.3 million occurring in the past five months, the agency said. AFP PHOTO/Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
Nem különösebben meglepő, hogy az anyagi bizonytalanság pszichés panaszokat okoz. Amerikai kutatók most megállapították, hogy a szegénység összekapcsolható bizonyos típusú, napi rendszerességgel fellépő fizikai fájdalmakkal is.
Vágólapra másolva!

A Virginai Egyetem és a Columbia Egyetem kutatóinak most megjelent cikke „Az anyagi bizonytalanság növeli a fizikai fájdalmat” címet viseli.

A Psychological Science folyóiratban megjelent cikk szerzői leírják, hogy a szegényebb emberek többször panaszkodnak szervi okokkal nem magyarázható fizikai fájdalomra és több szabadon kapható fájdalomcsillapítót szednek, mint nagyobb anyagi biztonságban élő társaik.

A szegények több fájdalomcsillapítót szednek

„Eredményeink összességében feltárják azt, hogy a gazdasági bizonytalanság fizikai fájdalommal jár” – mondta a cikk vezető szerzője, Eileen Chou. „Hat tanulmány eredménye alapozta meg azt a következtetést, hogy az anyagi bizonytalanság fizikai fájdalmat okoz, csökkenti a fájdalomtűrő képességet, és növeli a recept nélküli fájdalomcsillapítók fogyasztását.”

Hajléktalan ember Forrás: AFP/Jewel Samad

A csoport szimultán elemezte a növekvő anyagi bizonytalanságot és a fizikai fájdalomra való egyre gyakoribb panaszkodást – ez két olyan trend, amelynek előfordulását szinte ugyanabban az időben figyelték meg – és megpróbált kapcsolatot felállítani a kettő között.

Egy 33 720 résztvevővel folytatott 2008-as tanulmány azt találta, hogy

azok a családok, ahol jelenleg mindenki munkanélküli, 20 százalékkal többet költenek fájdalomcsillapítóra,

mint azok, ahol az egyik házastárs dolgozikm és csak a másik munkanélküli.

Jobb anyagi helyzetben könnyebb megbirkózni a fájdalommal

Egy másik tanulmány – amelyben 187-en vettek részt – arra az eredményre jutott, hogy a résztvevők több recept nélküli fájdalomcsillapítót vásárolnak, amikor rossz az anyagi helyzetük, mint akkor, amikor stabil munkahelyük van, jobb gazdasági kilátásokkal.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a résztvevők képesek voltak megbirkózni a fizikai fájdalommal, amikor úgy érezték, hogy anyagilag kontroll alatt tartják az életüket, ami kapcsolatot teremt a gazdasági bizonytalanság és a fájdalomérzés, valamint a dolgok feletti kontroll fizikális elvesztése között.

Az anyagi bizonytalanság fizikai fájdalmat okoz Forrás: AFP

A kutatók remélik, hogy eredményeik hozzájárulnak az anyagi bizonytalanság okozta fizikai problémák megelőzéséhez, persze ehhez a szociális ellátórendszernek is megfelelő szinten kell működnie.