Növényvédőszer-maradékot találtak müzliben és reggelizőpehelyben

Ez zsír! Ezeket a hibákat ne kövesd el az étkezésben – A BikiniBody dietetikusának tippjei!, müzli, reggeli, pehely
Vágólapra másolva!
Ha rendszeresen fogyasztunk reggelizőpelyhet vagy müzlit, érdemes bioverziót választani, tanácsolja egy francia fogyasztóvédelmi szervezet, amely a termékekben található vegyszermaradványokat ellenőrizte.
Vágólapra másolva!

Párizs környékén átlagos hipermarketekben kapható müzliket és reggelizőpelyheket tesztelt a Générations Futures (Jövő generációi) nevű francia fogyasztóvédelmi szervezet, és laborvizsgálataik kimutatták, hogy mind a 15 nem biotermékben volt növényvédőszer-maradvány, az egyikben 14-féle.

A termékmintákban a szennyezés mértéke átlagosan 354-szerese volt annak a vegyszermennyiségnek, mint amennyi az Európai Unióban az ivóvíz tekintetében maximálisan engedélyezett: 0,1 mikrogramm literenként.

Csak óvatosan azokkal a reggeli müzlikkel! Forrás: Dreamstime

"Nem állítjuk, hogy beteg lesz az, aki ilyen müzlit eszik, de mégsem normális a reggelt olyan vegyszerkoktéllal kezdeni, amely megzavarhatja a hormonjainkat. Ennek hosszú távú hatása ugyanis nem ismert – mondta François Veillerette, a szervezet igazgatója és szóvivője. – Mégis gyakran előfordul, hogy

A szervezet laborvizsgálatot végzett a fenti hipermarketekben vásárolt 5-féle biomüzlin és bio-reggelizőpelyhen is, és azokban semmilyen vegyszermaradványt nem találtak.

Megzavarhatják a hormonháztartás működését

A kimutatott gombaölő szereket elsősorban a gyümölcsösök védelmére alkalmazzák, így a müzlik aszalt gyümölcseiben lehetnek jelen, míg a rovarölő szereket vagy a szántóföldi haszonnövényekre juttatják ki, vagy a tárolás során kerülnek a gabonamagokra.

A müzlikben azonosított 30-féle vegyszer közül nem mindegyik jelent közvetlen veszélyt az egészségre, de vannak köztük kockázatosak is, amelyek felboríthatják az endokrin rendszer működését, vagyis zavarokat okozhatnak a hormonháztartásban, egynegyedük pedig feltételezetten rákkeltő.

Könnyen lehet, hogy a szárított gyümölcsök a felelősek a vegyszertartalomért Forrás: Dreamstime

A Générations Futures által vizsgált müzlikben azonosított kockázatos rovarölő szerek: klórpirifosz-etil, deltametrin, piperonil-butoxid, cihalotrin, fenvarelat, pirimifosz-metil, cipermetrin, imidakloprid, bifentrin.

Azonosított kockázatos gombaölő szerek: iprodion, ciprodinil, miklobutanil, pirimetanil, triciklazol, fludioxonil, fenhexamid, tebukonazol, penkonazol.

Azonosított kockázatos csírázásgátló szer: klórprofám.

A legtöbbször (15 termékmintában) előforduló vegyszer a pirimetanil volt, amely a fehérjék egyik építőkövére, a metionin nevű esszenciális aminosavra fejt ki gátló hatást.

Termék neve (Gyártó vagy forgalmazó / termék) Hányféle vegyszermaradvány volt benne? Ebből hányféle jelent kockázatot a hormonháztartásra? Vegyszermaradvá- nyok összes meny- nyisége (mg/kg)
Kellogg's / All Bran Fruit' fibres 10 5 0,350
Auchan / Muesli (pétales de blé) Fruits et Fibres 14 9 0,342
Brin de Jour / Muesli croustillant aux fruits 10 4 0,282
Jordans / Special Muesli 30% Fruits
et noix
10 5 0,263
Jordans / Muesli Supreme 40% Fruits 9 8 0,193
Kellogg's / Muesli Country Store 9 5 0,186
Carrefour / Musli Fruits et Fibres 10 5 0,176
Brin de Jour / Muesli Bran Form fruits secs 6 4 0,175
Chabrior / Muesli Classic morceaux de fruits 9 4 0,159
Nestlé / Fitness
5 fruits
13 6 0,117
Auchan / Crousty
4 fruits
11 6 0,099
Jordans / Muesli Country Crisp céréales complètes fruits et noix 6 4 0,098
Kellogg's / Muesli Extra pepites crunchy 6 4 0,092
Carrefour / Muesli
7 fruits
8 5 0,089
Alpen / Muesli sans sucre ajouté 10 8 0,045

Reggelire érdemes bioterméket választani

A Générations Futures szerint a veszélyes vegyszermaradványokat is tartalmazó müzlik és reggelizőpelyhek korlátozottan biztonságosak, azaz

naponta legfeljebb 50-100 grammot ajánlott fogyasztani belőlük,

gyermekek és várandós nők pedig lehetőleg válasszanak bioterméket.

A szervezet által bevizsgált és minden vegyszermaradványtól mentesnek talált 5 biomüzlimárka a következő: Bjorg / Muesli Bio aux fruits; Terre et céréales Bio / Muesli Bio croustillant aux 7 fruits; Auchan / Muesli Bio 7 fruits; Jordans / Muesli Bio aux fruits et noix; Bio Village / Muesli Bio croustillant 4 céréales et fruits secs.

Magyarországon a megengedett növényvédőszer-mennyiség csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekben és bébiételekben a 35/2004. (IV.26.) ESzCsM rendelet alapján 0,01 milligramm kilogrammonként.