Fejüknél összenőtt ikreket próbálnak szétválasztani New Yorkban

műtét, operáció, altatás, aneszteziológus, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagyjából minden 200 000 élve születés közül egyben jön világra sziámi, azaz valamely testrészénél összenőtt ikerpár. A fejüknél összenőtt ikrek a legritkábbak: 2,5 millió születésből egyben fordul elő. Most egy ilyen 13 hónapos ikerpárt próbálnak meg szétválasztani New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Életük legnehezebb napja elé néznek a 13 hónapos Anias és Jadon, és természetesen az egész McDonald család. A tervek szerint ma fogják szétválasztani a két, fejénél összenőtt fiút.

Sokan nem élik túl az első napot

A sziámi ikrek élete elég áldatlan. Az összenőtt ikrek fele halva születik, és a túlélők harmada meghal az első napon, állítja a Marylandi Egyetem orvosi központja. Jelenleg kevesebb mint 12 ilyen ikerpár él a világon. A fejüknél összenőtt, úgynevezett craniopagus ikrek sorsa a legnehezebb. Csupán 20 százalékuk éli meg szétválasztás nélkül a 2 éves kort a CNN által idézett kutatási adatok szerint.

Ez a veszély és más egészségi kockázatok késztették a McDonald családot arra, hogy segítséget kérjenek dr. James Goodrich-tól. Ő a világ azon kevés sebészeinek egyike, akinek kiterjedt gyakorlata van a sziámi ikrek szétválasztásában.

3D-s modell a felkészüléshez

– mondta Goodrich a CNN-nek. Goodrich sebészcsapata fejüknél összenőtt ikrek 3D-s virtuális modelljein készültek fel a bonyolult műtétre. Az ikrek további előkészítéséhez Goodrich csapata négy szövettágítót helyezett a fejükbe, így a bőrük kinyúlhat, és a műtét után összevarrható lesz.

A minimum húszórásra tervezett műtét New York-i idő szerint csütörtök kora reggel kezdődött a bronxi Montefiore orvosi központban. Bár az orvosok és a szülők is abban reménykednek, hogy a műtét sikerül, és mindkét – immár szétválasztott – fiú túléli a beavatkozást, az egyik fiú (Anias) sokkal rosszabb állapotban van a testvérénél: szívproblémái és görcsrohamai is vannak.
Az ikreknek 4-5 centiméteres átmérőjű részen az agyszövetük is összenőtt.

Ezért annak is nagy a kockázata, hogy a szétválasztás sikere ellenére is később agykárosodás vagy egyéb idegi probléma alakul ki.

Cikkünk frissült!

Sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt ikreket. Maga a szétválasztó műtét több mint 16 órán át tartott, ez után még több órán keresztül dolgoztak az orvosok a koponyák helyreállításán. A műtét teljes időtartama meghaladta a 22 órát. Jadont hozták ki először a műtőből New York-i idő szerint reggel 7:40-kor. Bár egyelőre nem lehet biztosat mondani, az orvosok és a szülők is bizakodnak a műtét hosszú távú sikerességében.