Tényleg nem szabad lenyelni a rágót?

rágógumi
Vágólapra másolva!
Gyerekkorunkban ijesztegettek azzal, hogy ha lenyeljük a rágógumit, összeragad tőle a gyomrunk - de vajon tényleg így van, vagy csak egy régi legenda tartja magát nagyon makacsul a köztudatban?
Vágólapra másolva!

Biztosan mindenkinek mondták már a szülei, hogy ne nyelje le a rágógumit, mert vagy összeragad tőle a gyomra, vagy évekig tart, mire megemészti. Valójában azonban egyik sem igaz - egy lenyelt rágótól semmi baja nem lesz az embernek, egy-két nap alatt végigmegy az emésztésen, és megszabadulunk tőle.

A rágózás viszonylag veszélytelen dolog Forrás: Flickr / Hernán Piñera

Mi történik a lenyelt rágóval? Gyakorlatilag ugyanaz, mint a többi étellel: a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, ahol emésztőnedvekkel keveredik, és egy-két óra alatt továbbhalad a vékonybélbe. A szervezet nagyon ügyesen kiválasztja, milyen összetevőit képes hasznosítani (az édesítőszert például lebontja), a többi része pedig a vastagbélbe kerül, ahonnan a széklettel távozik a többi megemésztetlen salakanyaggal együtt.

Ugyanilyen utat jár be például a popcorn héja vagy a különböző magvak is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha kilószámra nyeli le valaki a rágógumit, annak nem lesznek következményei. Ha túl sok rágót eszünk, könnyen székrekedésünk lehet tőle. Azt nem tudni, hogy az összeragadó gyomor legendája honnan jöhetett - könnyen lehet, hogy köze volt egy súlyos orvosi esethez, amikor egy alig pár éves gyerek lenyelt néhány apró érmét, majd erre egy rágógumit, a rágó pedig összetapasztotta az érméket a nyelőcsövében. Ezért

a gyerekorvosok nem is javasolják, hogy öt évnél fiatalabb gyereknek rágót adjon a szülő

- a babák hajlamosak mindent lenyelni, a nyelőcsőben pedig a rágó miatt összeragadhatnak az oda nem illő tárgyak, mint például az említett esetben az érmék.

Egy felnőtt embernek azonban semmi baja nem lehet, ha néhány rágógumit nem a kukába köp, hanem lenyeli - a legendának nagyjából annyi igazságtartalma van, mint annak, hogy ha sok vizet iszik, béka nő a hasában, vagy a lenyelt dinnyemagoktól dinnye nő a gyomrában.