Harcot indítottak a sztárok hülyeségei ellen

Vásárolj dizájnos bútorokat a kedvenc sztárod webshopjából!
otthon
Gwyneth Paltrow
Vágólapra másolva!
Ha bizarrnak véli, hogy a méhcsípéstől elmúlnak a ráncai, a madárürülékes arcpakolástól fiatalabbnak fog látszani, és hogy a vaginagőzölés fokozza a termékenységét, akkor nyugodtan hallgasson a megérzésére. Bárcsak mindenki így tenne!
Vágólapra másolva!

Tim Caulfield kanadai egészségügyi jogászt annyira dühítik a sarlatánok fogyókúrás és fiatalító kúrái, különösen a hollywoodi hírességek minden tudományos alapot nélkülöző “bölcsességei”, hogy hadjáratot indított ellenük – amely egyre több követőt vonz.

A Twitteren rendszeresen közli reakcióit, és könyve is jelent meg "Gwyneth Paltrow mindenben téved?" címmel: ebben tudományos bizonyítékokkal cáfolja a színésznő által népszerűsített módszereket, a narancsbőr eltüntetésétől az örök fiatalságig. A kötet a minap elnyerte a Kanadai Tudományos Írók Társasága díját.

Ennek alkalmából az amerikai Stat online egészségügyi és tudományos magazin készített interjút az Alberta Egyetem egészségügyi jogászprofesszorával arról, hogy a celebek miért érezhetnek késztetést arra, hogy éppen egészségügyi témákban nyilvánuljanak meg. A lap próbálta az Oscar-díjas színésznőt is utolérni, de ő nem reagált a megkeresésre. Tim Caulfield meglátásai azonban sokak számára gondolatébresztők lehetnek.

Gwyneth Paltrow Forrás: AFP/Layne Murdoch Jr.

Se vastagbélmosásra, se méregtelenítésre ne költsön

Caulfield szerint semmiféle tudományos bizonyíték nem igazolja, hogy szervezetünknek szüksége volna kolonterápiára vagy méregtelenítésre. A kolon hidroterápa kifejezés a beöntést fedi, amelynek során nagy mennyiségű langyos vizet vezetnek a végbélen keresztül a páciens vastagbelébe. Az ott lévő salakanyagok hasmenésszerűen távoznak a szervezetből.

A terápia hívei szerint ezzel az ott lévő “méreganyagok” is kiürülnek, ám az orvosok úgy vélik, a veszélyes módszer fokozhatja a bélrendszeri fertőzések számát, hiszen a beöntés a jótékony bélbaktériumokat is kimossa.

Értelmetlen az egész, inkább életmódváltásra, tudatos táplálkozásra van szükség.

A béltisztítás veszélyes is lehet Forrás: Boston Public Library

A méregtelenítésnek nevezett szélsőséges koplalási módszerek, például amikor valaki csak citromos vizet iszik egész nap, nemcsak a tápanyagmegvonás miatt, azaz fizikailag károsak, hanem tudati síkon is: azt a tévképzetet plántálják a fejünkbe, hogy fogyni kizárólag valami extrém stratégiával lehet.

A koplalásos módszerek ideiglenesen hozhatnak némi eredményt, de utána beindul a jojóeffektus, és többet hízik vissza a delikvens, mint amennyit lefogyott. A legújabb diétasztárok azt hangozhatják, hogy azért kell éhezni, mert ezzel “restartolják a bélflórát”.

Ennek persze az égvilágon semmi tudományos alapja nincsen,

int Caulfield.

A józan ész felülír minden sztártanácsot – elméletileg

Nem fokozza a termékenységet a vaginagőzölés, amelyet a professzor egyenesen nevetségesnek tart. Az eljárás során a delikvens egy gőzt kibocsátó edény fölé ül. Koreában ezt a népi gyógyászat a hormonháztartás javítására, ekképp a teherbeesés elősegítésére ajánlja.

A nyugati szakemberek azonban egyhangúan támadják, mert

a nemi szervre irányuló forró gőz égési sérüléseket okozhat, illetve tönkreteheti a hüvely bakteriális egyensúlyát.

Azt hinni pedig, hogy a külsődleges gőzölés hatására változik a belső hormontermelés, inkább az alapvető biológiai ismeretek hiányára mutat, magyarázza Caulfield.

A nemi szervre irányuló gőz égési sérüléseket is okozhat Forrás: Photononstop/Luca Invernizzi Tettoni

Katy Perry énekesnő nagy hangadója egy multivitamin-készítménynek. Caulfield ezt a terméket sem tartja szükségesnek. “Talán az omega-3 és a D-vitamin jótékony lehet, de a többi vitaminra és nyomelemre egy kiegyensúlyozott étrendet követő embernek nincs szüksége. A felmérések szerint manapság senki sem tornázik vagy alszik eleget, senki nem eszik kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, ám az emberek 20 százaléka dohányzik. És akkor a táplálékkiegészítők fontossága miatt aggódunk?”

Hajmeresztő ötletek, milliós rajongótábor

Gwyneth Paltrow legújabb “szépségtippje”, hogy méhcsípéssel kezeltessük az arcunkat, mert a rovarméreggel ki lehet váltani a ránctalanításra használt idegbénító botoxinjekciót. “Mintha az anafilaxiás sokk annyira revitalizáló volna”, ironizál Caulfield. A színésznő arról is elmélkedik weboldalán, hogy a melltartó rákot okoz.

- teszi hozzá az egészségjogász.

David Beckham és felesége, Victoria a japán gésák módszerével, a fülemüle-ürülékkel “gazdagított” arcpakolással próbálja bőrének ragyogását fokozni. Simon Cowell tehetségkutatós guru az új-zélandi birkaplacentás arckezelést veszi igénybe, Kylie Minogue kígyóméreggel pezsdíti fel arcbőre vérkeringését. Vanessa Williams vizelettel enyhíti aknés és ekcémás panaszait, Katie Holmes csiganyálkától remél szebb arcbőrt.

Valaki a csiganyálkától remél szebb arcbőrt Forrás: Kerry Sheridan

Kim Kardashian a vámpír-arckezelésre esküszik: ennek során a pácienstől levett vért az arcába injekciózzák vissza apró részletekben. A kötőszövetbe juttatott vércseppektől, illetve az azokban lévő őssejtektől azt remélik, hogy felpörgetik a kollagén és elasztin termelését, ekképp feszesítik a bőrt.

- mondja Caulfield.

Viszont jó sok pénzt le lehet gombolni a szépülni vágyóktól, kivéve persze a hírességeket, akik a hírverésért cserébe legtöbbször ingyen részesülnek kezelésben. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóságnál (FDA) 2016 áprilisában kezdődött a vámpírarckezelés betiltását célzó vizsgálat.

Kim Kardashian a vámpírarckezelésre esküszik Forrás: Northfoto

Caulfield hozzáteszi, maroknyi módszer van csupán arra, hogy minél tovább megőrizzük fiatalos külsőnket, és ezeket mind ismerjük: kerüljük a túlzott napozást és ne dohányozzunk. Illetve azt is igazolják szavahihető kutatások, hogy a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend és az elegendő alvás javítja a bőrünk állapotát. Ezt is hallottuk már, igaz?

A jelenségért a celebstílus térhódítása felelős

A kanadai egészségügyi jogász szerint kulturális szempontból különleges korban élünk: napjainkban sokkal toleránsabbak vagyunk az áltudományokkal, vagy ahogy Caulfield nevezi, a linkeléssel szemben. Ez teret nyitott a celebeknek, amelyet igyekeznek is kihasználni.

Gwyneth Paltrow tekintély a divat és a film világában, és ma már az egészségmegőrzés terén is hasonlóra törekszik. Állítja, egyik szépségtitka, hogy minden reggelt mandulából, kókuszból és egzotikus gyógynövényekből kevert detoxikáló turmixszal nyit – a hozzávalókat bárki megrendelheti webshopjából, igaz, adagonként 250 dollárba kerül elkészíteni. Sikere nyomán más hírességek is véleményformálóvá szeretnének válni életviteli témákban. Hiszen ez jó üzlet.

Gwyneth Paltrow tekintély a divat és a film világában, és ma már az egészségmegőrzés terén is hasonlóra törekszik Forrás: AFP

Egy antropológiai elmélet szerint minden emberben ott van a késztetés, hogy másolni próbálja a tömegből kiemelkedő, presztízzsel bíró személyeket. Az őskorban a jó vadászokat igyekezett mindenki utánozni, ma a celebeket. Annyiban más a mai kor, hogy a közösségi média és a valóságshow-k jóvoltából a hírességek mindenütt jelen vannak, közelebb érezzük őket magunkhoz.

- teszi hozzá a jogászprofesszor.

Az is hozzájárul a “sztármegmondók” népszerűsödéséhez, hogy az ismeretszerzés hagyományos forrásai iránt csökken a bizalom. Az átlagemberek szerint a tudományos szakértők a nagy gyógyszergyártó és multinacionális ipari cégek zsebében vannak.

Az átlagemberek úgy hiszik, a tudomány a gyógyszergyártók zsebében van Forrás: Wikimedia Commons

És az sem segít, hogy maguk a szakemberek sincsenek egységes állásponton. Például egyik nap azt halljuk, hogy a bor egészséges, másnap már káros. Tétovaságunkban könnyen a más téren (például sminkelés, ruhaviselés) utánozott hírességek felé fordulunk.

A név kötelez, avagy tévútra vezet?

Caulfield szerint a hollywoodi sztároknál lényegesen kártékonyabbak azok a Magyarországon is ismert amerikai sztárorvosok, akik saját tévéműsorukban népszerűsítik nemcsak az engedély nélkül forgalmazott fogyókúrás kapszulákat, hanem olyasmit is, hogy “kvantumgyógyítással” és vidám gondolatokkal le lehet győzni a rákot.

“Amikor dr. Mehmet Oz és dr. Deepak Chopra szakmailag nem hiteles tanácsot ad, azzal hátat fordítanak az orvosi esküjükkel fogadott jogi és etikai kötelezettségeknek. Pláne, hogy az emberek sokkal jobban hisznek egy orvosnak!”

Mehmet Oz Forrás: Picasa 3.0

Nem csoda, hogy 2015-ben neves amerikai professzorok nyílt levélben támadták meg a Columbia Egyetemet, amiért dr. Oz oktatóként és tanszéki vezetőként is pozícióban maradhat botrányos tévéműsorai dacára. A levélírók egyhangú véleménye szerint a tévéorvost csak a pénzszerzés motiválja.

Persze a tudományos tézisek is változnak idővel.

Régebben mindenki azt hangoztatta, hogy napi legalább 8 pohár vizet kell inni. Napjainkban ez már korántsem biztos. A reggeli fogyasztásának szükségességéről is megoszlanak a szakértői vélekedések.

“Az a szép a tudományban, hogy megengedi: ha új bizonyítékok bukkannak fel, módosíthassuk a nézeteinket”, összegzi Tim Caulfield.