Újabb csodaétrend a hosszú életre vágyóknak

Nem elég, ha csak iszod a vizet – enned is kell azt! zöldség gyümölcs zöld turmix shake ez zsír
Vágólapra másolva!
Egy amerikai orvos, dr. Michael Greger az 1990-es évek óta tökéletesíti elsősorban növények fogyasztásán alapuló étrendjét. Állítása szerint a tanácsait betartók jelentősen meghosszabbíthatják a várható élettartamukat. A következőkben új könyvéből szemezgetünk a Daily Mail összeállítását felhasználva.
Vágólapra másolva!

Sok ember úgy véli, hogy bennünket elpusztító betegségek előre be vannak programozva a génjeinkbe. De a vezető halálokok (szív- és érrendszeri problémák, rák) többségénél génjeink csak 10-20 százalékban felelősek a kockázatért, állítja dr. Greger.

Az étrend és az életmód a hibás

Mi a helyzet akkor a maradék 80-90 százalékkal? Ezért a kockázatért az étrendünk és az életmódunk hibáztatható.

A korai halálozás és a rokkantság első számú oka a tipikus nyugati étrend.

Más szóval a hosszú és egészséges élet nagyrészt választás kérdése, írja dr. Greger.

Dr. Michael Greger Forrás: Dr.greger.org

Természetesen az étrend mellett nem szabad megfeledkezni az egészséges életmóddal járó olyan alapvető dolgok betartásáról, amilyen a nemdohányzás, az elhízás kerülése és napi legalább fél óra testmozgás. Ez az egészséges táplálkozással (sok zöldség, gyümölcs és magvak, kevés hús fogyasztása) együtt több mint 90 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának, 80 százalékkal a szívinfarktus kockázatát.

A tudatos táplálkozás mellett az egészségtelen életmód mellőzése a másik fő tényező Forrás: Thinkstock

Ezen kívül felére csökkenti a stroke és több mint harmadával a rák előfordulási esélyét.

Dr. Greger szerint egy – nem részletezett – tanulmány azt állítja, hogy a mortalitás rizikója az egészséges életmódot folytatók között megfelel annak, mintha 14 évvel fiatalabbak lennének.

Mi okozza az öregedést?

Minden testi sejtünkben 46 DNS-szál található kromoszómákba csavarodva. Minden egyes kromoszóma végén kis sapka, úgynevezett teloméra található, amely védi a DNS-t a kicsavarodástól és a kopástól. Úgy kell elképzelni, minta cipőfűző végét védő műanyag kupakot. Sajnos azonban a sapka kis darabja mindig elvész, ahányszor csak a sejtjeink osztódnak.

DNS-lánc Forrás: AFP/Science Photo Library

Amikor pedig végleg elfogy a teloméra a sejtek elpusztulnak.

A telomérákra úgy lehet gondolni, mint az élet „olvadóbiztosítékára”.

Mindjárt születésünk után elkezdenek rövidülni, és amikor elkopnak, az életnek is vége. Ezt először egy 2012-es tanulmányban bizonyította Pat Monaghan glasgow-i professzor és kutatócsoportja.

Lehet-e lassítani a telomérák kopását?

Bár a telomérák hossza alapvetően örökletes, az életmóddal (például stressz kerülése) és az étrenddel bizonyos mértékig lassítható a kopásuk.

A dohányzás például akár megháromszorozhatja a teloméravesztés ütemét,

így az élettartam meghosszabbításának első és legegyszerűbb lépése a dohányzás abbahagyása, illetve mellőzése.

A nyers zöldségek hatása egyszereűen felbecsülhetetlen értékű dr. Greger szerint Forrás: Thinkstock

De a naponta elfogyasztott táplálék is hatással lehet a telomérakopás gyorsaságára. Gyümölcsök, zöldségfélék és más antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása jó hatással lehet a telomérákra. Ezzel szemben a finomított gabonatermékek, a szénsavas üdítők, a hús (és a hal), valamint a tejtermékek rövidíthetik a telomérákat, állítja dr. Greger.

A telomérákat meg lehet hosszabbítani

A kutatók a több ezer éves életkort megélő, kaliforniai tüskéstobozú fenyő (Pinus longaeva) tanulmányozásakor fedeztek fel egy olyan enzimet, az úgynevezett telomerázt, amely képes újraépíteni a telomérákat.

Az igazán bámulatos dolog azonban az, hogy ez az enzim jelen van az emberi sejtben is.

Ezután a fő kérdés az lett, hogyan lehet serkenteni ennek az idősödést gátló enzimnek a működését.

Az akár több ezer évig is elélő "csodafenyő", a Pinus longaeva Forrás: Wikimedia Commons

A kérdés megválaszolásához a neves életmódkutató, dr. Dean Ornish (University of California, San Francisco) összefogott dr. Elizabeth Blackburnnel, aki 2009-ben kapta meg a Nobel-díjat a telomeráz felfedezéséért. Azt tapasztalták, hogy csupán három hónapos növényi alapú étrend, kellő testmozgással párosítva jelentősen növeli a telomeráz aktivitását. Ami még fontosabb, hogy egy ötéves követéses vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik nem változtattak az életmódjukon a telomérák az előrejelzésnek megfelelően rövidültek az életkorral, azoknál viszont, akik változtattak, nem rövidültek, sőt hosszabbodtak.

Mit együnk a hosszú élethez?

Dr. Greger alpjában véve dr. Ornish szívbarát életmódváltó programját módosította, ami állítása szerint még hatékonyabb az egészség védelmében, illetve az élet meghosszabbítására.

Greger a feldolgozatlan és finomítatlan növényi étrendet ajánlja, és lebeszél a húsfélékről,

a tejtermékekről, a tojásról és a feldolgozott élelmiszerekről.

A finomítatlan növényi étrend jelentősen lecsökkenti azámos betegség, köztük a rák kockázatát is Forrás: AFP

– mondta Greger.

„Ez nem azt jelenti, hogy soha többé ne együnk steaket. Viszont, ha steaket eszünk, akkor fogyasszunk mellé nagy adag brokkolit, mivel a brokkoli csökkenti a sült hús rákkeltő hatását” – folytatta Greger. „Tartsuk észben, hogy már kis változtatás az étrendben, például kevesebb hús és több zöldség fogyasztása is jelentős eredményt hoz.” Tanulmányok kimutatták például, hogy a félig vegán étrendre áttért prosztatrákos férfiaknál lelassult a rák előrehaladása.

A gyümölcsök és más egészséges ételek fogyasztásának számos jótékony hatása van Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

Egy tanulmány azt találta, hogy

azoknál a nőknél, akik több feldolgozatlan élelmet fogyasztanak, akár 90 százalékkal is csökken a mellrák gyakorisága.

A dió különösen egészséges. Heti háromszor négy szem dió fogyasztása felére csökkenti annak kockázatát, hogy valaki rákban haljon meg.

A pisztácia segít a merevedési zavaron

Az életmód-változtatásnak még olyan területeken is lehet pozitív hatása, mint az egészséges szexuális élet. A merevedési zavarok mintegy 100 millió embert érintenek világszerte. De nyugaton még nagyobb a veszély az artériákat eltömő, koleszterinben gazdag étrend miatt. Nem kell azonban gyógyszerhez fordulni, van természetes megoldás. Egy klinikai tanulmány azt találta, hogy azoknak a férfiaknak, akik két-három maréknyi pisztáciát esznek naponta jelentősen javul a véráramlásuk a péniszükben, mint a pisztáciát nem fogyasztó kontrollcsoportban.

(A cikkben említett életmód-változtatási tanácsok dr. Michael Greger és Gene Stone: Adapted from How Not To Die: Discover The Foods Scientifically Proven To Prevent And Reverse Disease, Macmillan, 2016 könyvéből származnak.)