Váratlanul jött a néhány napos tavasz a télben

időjárás
Az egyre gyakoribbá váló "télbeli tavasz" és az időjárás szélsőségessé válása a globális éghajlatváltozás számlájára írható
Vágólapra másolva!
Egyik nap még több pulóverben és jégeralsóban is fázunk, a másik nap meg szinte hőgutát kapunk a télen szokatlan melegtől. Sokan panaszkodnak arra, hogy a gyorsan és gyakran változó hőmérséklet megviseli az egészségüket. Vajon csak pszichés panaszokat okoz a hirtelen időváltozás, vagy a szervi panaszok gyakoriságát is növeli a szélsőséges hőmérséklet ingadozás?
Vágólapra másolva!

Hirtelen időjárás-változások, az évszakhoz képest szokatlan enyhe vagy éppen dermesztő hőmérsékletek mindig előfordultak, amióta feljegyzik az időjárási adatokat. Az azonban most már vitathatatlannak tűnik, hogy az utóbbi néhány évtizedben, különösen az 1980-as évek derekától kezdve ezek a változások gyakoribbakká és szélsőségesebbé váltak, a globális felmelegedés miatt.

Gyakori a frontérzékenység

Sokan frontérzékenyek, náluk különböző panaszokat okoznak a hírtelen légnyomás- és az ezt kísérő hőmérséklet-változások.

Akadnak, akik csak a hideg- vagy csak a melegfrontra érzékenyek,

de sokan vannak, akiknél mindkét változás rosszullétet, szélsőséges esetben szervi panaszokat okoz.

A hirtelen beköszöntött hideg, vagy éppen fordítva, egy erős téli melegfornt komoly egészségi problémákat okozhat Forrás: AFP

Érdekes módon, a hirtelen felmelegedések kevesebb súlyos tünetet okoznak,

mint a gyors lehűlések. Ez alól természetesen kivételt képeznek a rendkívül nyári forróságok, amelyek bizonyítottan megnövelik a szív- és érrendszeri panaszok gyakoriságát.

A szélsőséges hőmérséklet-ingazdozás elsősorban az időseket, a 65 év felettieket viselheti meg Forrás: MTI/Varga György

A váratlanul beköszöntő hideg idő asztmarohamot válthat ki. Az asztmában szenvedőknél számos tényező előidézheti a légutak gyulladását, ami rohamot okozhat.

E tényezők egyike az időjárás.

A testmozgás által kiváltott asztma szempontjából a hideg súlyosbító tényező lehet.

Nagy hidegben megduzzadhatnak a légúti nyálkahártyák, ami az arra érzékenyeknél asztmarohamot válthat ki Forrás: AFP

– mondta dr. David Hagaman, a Venderbilt asztma, szinusz (arc- és orrüregek) és allergia program vezetője. „Ennek következtében a légutak fokozódó lehűlése duzzadást válthat ki, ez pedig asztmarohamhoz vezethet.”

A sokak által rettegett migrén

Az időjárás-érzékenyek egyik legrettegettebb ellensége a migrénes fejfájás. A légnyomás csökkenése, a légnedvesség-tartalom gyors növekedése, illetve a hőmérséklet hirtelen csökkenése mind migrént válthat ki az arra fogékony személyeknél. Ezzel szemben a stabil, kiegyensúlyozott időjárás hozzájárul a migrénes tünetek gyakoriságának csökkenéséhez. Ezt megerősíti egy amerikai fejfájás-specialista is, dr. Richard Lipton.

A migrénes fejfájás okozta fájdalom egészségkárosodással járhat együtt Forrás: Wikimedia Commons

„Voltak betegeim itt New Yorkban, akik Arizonába költöztek, és jelentősen javult a migrénjük” – nyilatkozta dr. Lipton. Míg a New Yorkiak gyakran kitettek a légnedvesség-tartalom és a hőmérséklet változásainak, az arizonai lakosok meglehetősen állandó időjárási körülmények közt élnek, amelyet a száraz és meleg levegő jellemez.

New Yorkban is komoly problémát okoz a szélsőséges téli időjárás Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A kutatások is alátámasztották azt az elméletet, hogy a változó idő migrént vált ki. Az egyik felmérésben megkérték a migrénben szenvedőket, sorolják fel a fejfájást kiváltó okokat. 53 százalékuk említette az időjárást.

A közeledő front okozta migrén hatásait a káféfogyasztás mérséklésével, vagy éppen növelésével is csökkenteni lehet Forrás: giphy.com

Természetesen az emberek zöme nem menekülhet el kellemesebb, kiegyenlítettebb klimatikus viszonyokkal megáldott helyekre, hogy megszabaduljon a migrénjétől, de ha rendszeresen naplózza a rohamokat kiváltó tényezőket,

akkor például időjárás-változás előtt tehet bizonyos óvintézkedéseket

(gyógyszer, koffeinfogyasztás csökkentése vagy éppen növelése stb.), amellyel megelőzheti a roham kialakulását.

A hideg, nyirkos idő erősíti az ízületi panaszokat

Ezt az érzést sajnos szinte mindenki megtapasztalta.

Idősebb korban egyre gyakrabban sajognak az ízületek a hidegfront előtt,

de vannak, akik már gyermekkoruktól szenvednek az időjárás-változások miatti térd- és egyéb ízületi fájdalmaktól. Sokan emiatt pontosabban megjósolják az időváltozást, mint a meteorológusok.

A hideg hatása megviseli a kopásos, meszesedéses, gerinc és egyéb ízületi bántalmakkal küzdőket Fotó: Tuba Zoltán [origo]

„A fájdalom megjelenését erősen befolyásolja a hőmérséklet-csökkenés és a légnedvesség-tartalom változása” – mondta dr. Javad Parvizi, ízületi specialista (Rothman Institute at Thomas Jefferson University Hospital). „A betegek majdnem 80-90 százaléka különbséget érez a fájdalom intenzitásában és a fájdalomérzékenységben.”

A gyógytorna segíthet az időjárás-változás okozta ízületi panaszok enyhítésében Forrás: Thinkstock

Ahelyett, hogy melegítőpárnákat helyeznénk a sajgó ízületekre, vagy megdupláznánk a fájdalomcsillapítók számát, Parvizi azt ajánlja, hogy az erre érzékenyek megelőző intézkedésekkel, például gyógytornával javítsák az ízületi funkciókat. „Sajnos mást nem nagyon lehet tenni” – vallja be a szakember.

Szívrohamot okozhat a hólapátolás

A szív- és érrendszeri betegségek talán az egyetlen olyan csoportot alkotják az összes időjárással összefüggésbe hozható betegség közül, amelyek mind a hidegre, mind pedig a melegre rosszul reagálhatnak. Ha azt kérdezik a szívspecialistáktól, hogy melyik az az extrém tevékenység, amelyet egy szívbetegnek leginkább kerülnie kell az egészsége érdekében, nem a bungee jumpingot vagy a mélytengeri merülést fogják mondani, hanem a hólapátolást.

A szívproblémákkal küszködőknél akár végzetessé is válhat a hólapátolá a nagy hidegben Forrás: MTI/AP/Alex Brandon

A szívbetegségben szenvedő embereknek már eleve beszűkültek a koszorúereik. Ehhez hozzáadva azt a plusz erőfeszítést, amely a hólapátolással jár,

az események könnyen veszélyesekké válhatnak, akár halálos szívroham is bekövetkezhet.

A rendkívüli meleg is gondot jelenthet, mivel a szívbetegségben szenvedők szervezete nehezebben tudja szabályozni a test maghőmérsékletét.

A melegfront kialakulását szemléltető ábra Forrás: Wikimedia Commons

„Az emberek megfeledkeznek arról, hogy nem egészséges a szívük. Hirtelen nagyon erősen kezdenek izzadni és vészesen lecsökken a szervezetük víztartaléka, azaz kiszáradnak” – mondja Steve Pollock kardiológus. Az idős kor szintén hozzájárul a szívvel kapcsolatos betegségek kockázati tényezőihez.

Az egyre gyakoribbá váló "télbeli tavasz" és a szélsőséges időjárás a globális éghajlatváltozás számlájára írható Forrás: AFP/Bodo Marks

„Ha az ember elmúlt 65 éves, a szervezet hőszabályozó rendszere egyre kevésbé kiegyensúlyozott” – nyilatkozta Scott Sheridan klimatológus. Például az 1995-ös chicagói hőhullám is alátámasztotta, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb a kockázat. A nagy forróság miatt 465 szívbetegséggel kapcsolatba hozható halálesetnél az áldozatok több mint a fele volt 75 évesnél idősebb.