Jobban tesszük, ha nem eszünk havat

Szállingózik a hó Budapesten news hópehely hópihe
Vágólapra másolva!
Bármennyire is csábító az ötlet, ne kóstolgassunk havat, javasolják kanadai kutatók. Még ha teljesen tisztának is tűnik, egy új kutatás szerint tele van egészségre káros, szabad szemmel nem látható részecskékkel, melyek főként az autók kipufogógázaiból származnak.
Vágólapra másolva!

A kanadai McGill Egyetem kutatói annak jártak utána, hogy mennyire képes elnyelni a hó a szennyezőanyagokat.

A kísérlet

Ehhez egy mesterséges kamrát hoztak létre, melyben a különböző felszínű hókristályok közé kipufogógázból származó vegyületeket vezettek. Ezt követően azt vizsgálták, hogy a kémiai reakciók révén mennyi káros anyagot nyelt el a hó: főként olyan egészségre ártalmas kemikáliákat kerestek, mint a benzol, toluol, etil-benzol vagy a xilol. A kapott adatokat végül összevetették a kísérlet előtti és utáni állapotokkal.

A hópehely csak látszólag tiszta, felületén különböző szennyezőanyagok kötődhetnek meg Forrás: Thinkstock

Már egy óra is drámai változásokat produkál

Az eredmények elég ijesztőek lettek.

Azt találták, hogy már egy órás kitettség is drámaian megnövelte a jégszemcsék fogságába esett szennyezőanyagok mennyiségét.

Mindez azt jelenti, hogy a hó a dermesztő hidegben hatékonyan nyeli el a kipufogógáz káros anyagait, ami időlegesen akár csökkentheti is a légszennyezettséget.

Természetesen ez nem tart a végtelenségig, amint megindul az olvadás a szennyezőanyagok egy része az olvadékvízben marad, másik része a levegőbe távozik. A jelenség értelemszerűen a nagyobb városokban tapasztalható erőteljesebben.

Az Environmental Science: Processes & Impacts című szaklapban megjelent publikáció szerzője, dr. Parisa Ariya a Huffington Postnak elmondta: tanulmányukkal nem szeretnének pánikot kelteni, céljuk annak vizsgálata volt, hogy a havazás milyen módon befolyásolja a levegő minőségét. A tudós szerint az eredményeket a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokban is hasznosítani lehet.