Új, ígéretes kezelést fedeztek fel a bélrák gyógyítására

gyógyszer
Gyógyszerhatékonysági teszt laboratóriumi műszerekkel
Vágólapra másolva!
Szingapúri kutatók kimutatták, hogy egy kis molekulájú gyógyszer kemoterápiával kombinálva egymást erősítő módon segíti a vastag- és végbélrákban szenvedő betegek gyógyulását.
Vágólapra másolva!

A Szingapúri Ráktudományi Intézet (Cancer Science Institute of Singapore, CSI) kutatói által vezetett tanulmány kimutatta, hogy a PRIMA-1met nevű kis molekulájú gyógyszer hatékonyan gátolja a kolorektális ráksejtek növekedését.

A kolorektális rák a vastagbél és a végbél rosszindulatú daganatos megbetegedése, amely Szingapúrban a leggyakoribb ráktípus, és a halálozást tekintve Magyarországon is a második helyen áll a tüdőrák után.

Több ráktípus ellen is hatékony

A PRIMA-1met egy olyan vegyület, amelyről korábbi tanulmányokban kimutatták, hogy aktiválja a mutáns p53 nevű tumorelnyomó gént és elősegíti a ráksejtek pusztulását. A vegyület ígéretes aktivitást mutatott különféle ráktípusok ellen a preklinikai vizsgálatok folyamán, és gyógyszerbiztonsági szempontból is jónak bizonyult.

– mondta Chng Wee Joo professzor, a kutatások vezetője.

„A PRIMA-1met kiváló biztonsági profilját és a minimális, ráadásul teljesen visszafordítható mellékhatásait figyelembe véve optimisták vagyunk a gyógyszer fejlesztésével kapcsolatban. Bízunk abban, hogy a kemoterápiával együtt alkalmazva hatékony szer lesz a kolorektális rák ellen.”

Chng professzor a PRIMA-1met gyógyszer hatékonyságát vizsgálja Forrás: National University of Singapore

Nem károsítja a DNS-t

A legtöbb rákellenes szerrel ellentétben – amelyek úgy működnek, hogy károsodást váltanak ki a DNS-ben és gyakran súlyos mellékhatásai vannak – a PRIMA-1met sokkal előnyösebb, mert helyreállítja a mutált p53 tumorelnyomó gén szerkezetét és működését, valamint speciálisan elősegíti a ráksejtek pusztulását.

A PRIMA-1met jelenleg a rosszindulatú hematológiai daganatok és a prosztatarák I/II fázisú klinikai vizsgálataiban vesz részt. Ezekben a vizsgálatokban az adott rákban szenvedő betegek ilyen gyógyszert kapnak, hogy megállapítsák a biztonságosságát, hatékonyságát, valamint meghatározzák az adagolási mennyiséget és az esetleges mellékhatásokat.