Az Alzheimer-kór új okát fedezték fel

Falusi közösség alzheimereseknek és elbutult időseknek, illusztráció, Demenciafalván élnek a szerencsés holland idősek
Elderly women sit infront of a nursing home in Bremen, Germany, 12 june, 2011
Vágólapra másolva!
Az Alzheimer-kór új lehetséges okára bukkantak amerikai kutatók. Ha a további kísérletek is megerősítik ezt, akkor új távlatok nyílnak meg a betegség gyógyszeres kezelésében, ami milliók számára adhat reményt.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Duke Egyetem kutatói egereken végzett kutatásaik folyamán megfigyelték, hogy azok az immunsejtek, amelyek normális esetben védik az agyat, az alzheimeres egerekben elkezdenek fogyasztani egy létfontosságú tápanyagot, az arginint.

A folyamat gyógyszeres gátlásával képesek voltak megakadályozni az Alzheimer-kórra jellemző plakkok kialakulását az agyban, és megállították az egerek memóriavesztését.

Egy idősotthon lakói Forrás: AFP/DPA

Ígéretes gyógyszer lehet

Noha nem garantálható semmilyen állatokon kipróbált eljárásra, hogy ugyanúgy működik az embereknél is, az eredmények azért különösen bíztatóak, mert eddig semmit sem tudtak az immunrendszer és az arginin szerepéről az Alzheimer-kórban.

Az argininra adott immunválaszt blokkoló szert, a difluor-metil-ornitint (DFMO) már vizsgálták bizonyos ráktípusok gyógyszerkísérleteiben, és valószínűleg alkalmas a potenciális Alzheimer-terápiák tesztelésére.

Carol Colton, a Duke Egyetem neurológus professzora és a Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent cikk rangidős szerzője elmondta, hogy az Alzheimer-kutatásokat eddig az amiloid szerepének megértése uralta. Az amiloid az a fehérje, amely az agyban felhalmozódva létrehozza a betegségre jellemző plakkokat. A mostani, az argininre és az immunrendszerre fókuszáló kutatás azonban új felfedezések előtt nyithatja meg az utat.

Az argininbevitel nem befolyásolja a kór kialakulását

Az arginin egy aminosav és nélkülözhetetlen tápanyag számos testben lezajlódó folyamat – például a sejtosztódás, a sebgyógyulás és az immunválaszok – számára. Az arginin sokféle élelmiszerben, például a tejtermékekben, a húsban, az olajos magvakban megtalálható, de a kutatócsoport hangsúlyozza, hogy a tanulmányuk nem utal arra, hogy több arginin bevitele befolyásolná az Alzheimer-kór kialakulását.

A vér-agy gát szabályozza, hogy mennyi arginin képes bejutni az agyba, és az az immunválasz, amely lebontja az arginint ugyanaz maradna akkor is, ha a tápanyag nagyobb mennyiségével kerülne szembe.

Forrás: Science Photo Library/Pasieka

Klinikai vizsgálatok kellenek

Mivel a tanulmányt egereken végezték, nagyon fontos lenne, hogy embereken is megerősítsék az eredményeket, mondta Laura Phipps (Alzheimer’s Research UK). Azt is hozzátette azonban, hogy ezek a korai eredmények új kapukat nyithatnak az Alzheimer-kórral kapcsolatos jövőbeni kezelések fejlesztése előtt.

Az Alzheimer-kór esetében különösen jó hírnek számítana egy új gyógyszercélpont felfedezése, mert az időskori elbutulás rengeteg embert érint a világon, és növekvő trendet mutat. Egyes becslések szerint 2050-re 135 millió ember él majd a világon, akiket sújt majd a demencia valamilyen formája. Ez – az egyéni tragédiák mellett – iszonyatosan megterheli az egészségügyi költségvetést és a gazdaságot.