Épp oly veszélyes, ha nem iszunk eleget, mint az ittas vezetés

közúti ellenőrzés, alkoholszonda, ittas vezetés
Vágólapra másolva!
A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői. Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.
Vágólapra másolva!

Olyan hatása lehet, mint a drognak

A Physiology and Behaviour című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a nem megfelelő folyadékpótlás miatt ugyanannyi hibát vétenek a sofőrök vezetés közben, mintha alkoholt fogyasztottak volna.

A nem megfelelő folyadékbevitel ugyanolyan hatással járhat vezetés közben, mint az alkoholos befolyásoltság Fotó: Mudra László - Origo

A Loughborough Egyetem kutatói autós szimulációval teszteltek férfi vezetőket. Megfelelő folyadékellátottság mellett 47 hibát vétettek,

de amikor nem ittak eleget, ez a szám majdnem megduplázódott, 101-re nőtt.

A figyelem ellankadása, és a lelassult reakció súlyos baleseteket okozhat Forrás: police.hu

Ennyi vétséget az enyhén alkoholos vagy drogos befolyás alatt lévő sofőrök szoktak elkövetni.

A főbb hibák közé a kisodródás, a fékreakció lelassulása, a felezővonal érintése vagy az azon való áthaladás tartoztak.

Veszélyes a folyadékhiány

A kutatás vezetője, Prof. Ron Maughan, a Loughborough Egyetem sport és táplálkozástudományi professzora, az Európai Hidratációs Intézet Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke a következőképp vonta le a tanulságot: „Mindannyian elítéljük az ittas vezetést, miközben nem gondolunk arra, hogy egyéb tényezők is jelentősen befolyásolják a vezetési képességeinket. Az egyik ilyen dolog, ha nem iszunk eleget és az enyhe kiszáradás tüneteit produkáljuk. Az nem kérdés, hogy a drogos vagy alkoholos befolyásoltság megnöveli a balesetek kockázatát. A mostani eredmények viszont arra az eddig kevéssé köztudott tényre is rávilágítanak, hogy a nem megfelelő folyadékellátottság is ugyanolyan veszélyes.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel közlekedésbiztonsági kérdés lehet az új kutatás szerint Forrás: Thinkstock

A kutatásban vizsgált sofőröknél az előidézett kiszáradás mértéke enyhe volt. Ilyen fokú kiszáradás könnyen előállhat azoknál, akik egy hosszabb út előtt és alatt nem isznak eleget, nem pótolják a folyadékveszteségüket, esetleg azért, mert nem akarnak megállni egy rövidebb pihenőre sem és ital sincs a kocsijukban.

Drámai hatása van a vezetési képességre

Ezt a helyzetet csak fokozza, hogy több sofőr úgy gondolja, egy hosszabb út előtt inkább nem iszik, hogy ne kelljen megállnia.

A felmérés adatai szerint a sofőröknek csupán 6%-a gondolja úgy, hogy a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlenül fontos,

az embereknek fele nincs tisztában azzal, hogy ennek hiánya balesetekhez vezethet és mindössze 30%-uk áll meg két óránként pihenőre.

Az autóvezetők gyakran azért nem isznak és pihennek, mert nem akarnak megállni Forrás: Thinkstock

Miközben tudható, hogy

már az enyhe kiszáradás is fejfájást, koncentrációzavart, fáradtságot és levertséget okozhat,

és a mostani kutatás arra is rávilágít, hogy ebből következően a vezetői képességeinkre is drámai hatással van.

A folyadékbevitel leghasznosabb alapanyaga a tiszta a víz Forrás: Thinkstock

Hasznos tippek:

  • úgy induljunk neki egy hosszabb útnak, hogy szervezetünk folyadékellátottsága megfelelő
  • rendszeresen álljunk meg és tartsunk szüneteket
  • a koffein és cukortartalmú italok segíthetnek az álmosság leküzdésében
  • különösen figyeljünk oda a folyadékpótlásra, ha légkondicionált járműben utazunk, mert a hűvösebb hőmérsékletben kevésbé érezzük a kiszáradás tüneteit

(Az összeállítás az Európai Hidratációs Intézet forrása alapján készült.)