Helyreállították az Alzheimer-kóros egerek memóriáját

Alzheimer-kór, amyloid plakkok
Ultrahangos kezelés hatására eltűnik az amyloid plakkok jelentős része (jobbra)
Vágólapra másolva!
Ultrahanggal lehet gyógyítani az Alzheimer-kórt, állítják ausztrál kutatók. Új módszerüket egyelőre egereken próbálták ki, ahol 75 százalékos javulást értek el.
Vágólapra másolva!

A Queenslandi Egyetemhez tartozó Queenslandi Agy Intézet (QBI) kutatói nem invazív ultrahangos eljárást fejlesztettek ki az Alzheimer-kór kezelésére. Az eljárással sikerült helyreállítani az Alzheimer-kóros egerek emlékeit. Az újszerű, gyógyszermentes módszer szétrombolja az idegkárosító amyloid plakkokat, amely a memóriavesztést és a gondolkodásbeli hanyatlást okozza az alzheimeres betegeknél.

Oszcilláló ultrahanghullámok

Jürgen Götz professzor, a Science Translational Medicine folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője azt reméli, hogy az új eljárás forradalmasítja az Alzheimer-kór kezelését.

Ultrahangos kezelés hatására eltűnik az amyloid plakkok jelentős része (jobbra) Forrás: QBI

„Nagyon felvillanyozott bennünket az Alzheimer-kór eme innovatív, gyógyszer nélküli kezelésmódja” – mondta Götz. „Az ultrahanghullámok borzasztó gyors oszcillációja aktiválja a mikroglia sejteket, amelyek megemésztik és eltávolítják az agyi szinapszisokat károsító amyloid plakkokat. Az »áttörés« szó elég elcsépelt, de ebben az esetben úgy gondolom, az eredmény valóban alapjaiban változtatja meg a betegség kezeléséről alkotott elképzeléseinket, és nagy jövőt jósolok ennek a megközelítésnek.”

Új gyógymódok kellenek

Világszerte nagyjából 50 millióan szenvednek demenciától, amelynek egyik vezető oka az Alzheimer-kór. Magyarországon körülbelül 200 ezer alzheimeres beteget tartanak nyilván. A szám évente 7,7 millióval nő a világon, és a ráta gyorsul, mivel az emberek tovább élnek és az agyuk fogékonyabbá válik erre a szörnyű állapotra. Ez hatalmas pénzügyi és más terhet rak a jövő társadalmára, hacsak nem fejlesztenek ki új kezelésmódokat.

A QBI által kifejlesztett új kezelés képes ideiglenesen megnyitni a vér-agy gátat – azt a réteget, amely normális esetben védi agyunkat a baktériumoktól és más potenciális fenyegetésektől, de egyúttal gátolja a gyógyszerek átjutását is, ily módon akadályt jelent a hagyományos orvoslás előtt is. A vér-agy gát megnyílásával lehetővé válik, hogy további a mikroglia sejtek (amelyek alapvetően a hulladékanyagok eltávolítására szakosodott támogatósejtek) áramolhassanak az agyba.

A mikroglia sejteket aktiválják

Az ultrahang használatával arra serkentik a mikroglia sejteket, hogy bekebelezzék és eltüntessék a mérgező fehérjecsomókat (amyloid plakkokat). Az eljárás teljesen helyreállította a memóriaműködést az egerek 75 százalékában (újra emlékeztek például a labirintusban elrejtett élelem helyére). Az eljárás egyáltalán nem károsította az agyszövetet.

„Eljárásunkkal csupán pár órára nyílik meg a vér-agy gát, tehát gyorsan helyreáll a védő funkciója” – tette hozzá Götz professzor.

A következő lépésben a kutatók nagyobb állatokon (birkákon) próbálják ki az eljárást, ezután következhetnek az emberi klinikai vizsgálatok, melyek kezdetét 2017-re teszik a kutatók.