Ilyen járványok fenyegethetik az emberiséget a következő évtizedekben

járványok
Vágólapra másolva!
Sokan úgy gondolják, hogy a mai embert már nem fenyegetik a rengeteg halálos áldozatot szedő világjárványok. Ezért sokan hajlamosak riogatásnak, rémhírterjesztésnek tekinteni a járványügyi szakemberek és az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetéseit.
Vágólapra másolva!

Ez különösen jól megfigyelhető volt a 2005-ben újra felbukkant H5N1 vírus esetében, amiből szerencsére nem lett akkora baj, mint amekkorát előre jeleztek. A járványok – különösen az influenzajárványok – elleni felkészülést azonban sosem szabad félvállról venni, hiszen nincs még száz éve, amikor tízmilliók estek áldozatul a spanyolnátha néven emlegetett influenzajárványnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és az amerikai járványügyi központok (Centers for Disease Control, CDC) kutatói és egészségügyi szakemberei folyamatosan figyelik azokat a betegségeket, amelyek végigsöpörhetnek az emberi népességen.

Íme, az az öt kórokozó, amelyek járványos elterjedésétől a legjobban tartanak a szakemberek.

A gyilkos H5N1 influenzavírus

A gyakran csak madárinfluenzának hívott vírustörzs szakmai elnevezése HPAI A(H5N1). Ez a rendkívül fertőző törzs gyakori a madárpopulációkban, de átkerülhet az emberre is. Több szempontból is valószínűleg ez tekinthető a legjelentősebb járványfenyegetésnek a Földön.

Először is a rezervoárállomány (azok az állatok, amelyek hordozzák, és más fajok körében terjesztik a betegséget) hatalmas és széles körben elterjedt. Megtalálható a baromfitelepektől kezdve az élőállat-piacokig mindenütt.

H5N1 vírusok (aranyszín), színezett fotó Forrás: Photographer: Cynthia Goldsmith

Másodszor, ha embereket betegít meg a kórokozó, akkor a fertőzött elég nagy eséllyel meghal. A WHO statisztikái szerint 60 százalék körül mozog a halálozási ráta.

A H5N1 legrosszabb tulajdonsága azonban, hogy gyorsan mutálódik (azaz változtatja a DNS-szerkezetét), és könnyen magába épít DNS-darabokat más influenzatörzsekből, amikor alkalma nyílik ezekkel találkozni (olyan egyénekben, akiket több influenzatörzs is megbetegített).

Jelenleg – szerencsére – a H5N1 nem terjed emberről emberre (illetve nagyon ritka lehet az ilyen esemény), de a tanulmányok kimutatták, hogy

elég néhány mutáció ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Ha ez megtörténne, akkor az ennek következtében kialakuló járvány képes lenne milliókat megfertőzni. Létezik ugyan H5N1-vakcina, de a vírus könnyen úgy mutálódhat, hogy hatástalan lenne az ellene beadott védőoltás. Jelenleg a H5N1-fertőzés évente csak néhány tucat emberre korlátozódik.

Egy új trónkövetelő, a H7N9-influenza

Ez az influenzát okozó vírustörzs először 2013-ban fertőzött meg embereket. Nem annyira virulens, mint a H5N1, és a mortalitási rátája is kisebb. Ennek ellenére sok fejtörést okoz a népegészségügyi hatóságok számára. Senki sem tudja biztosan, miért kezdte el fertőzni az embereket a H7N9.

Korlátozott tudásunk pedig egyúttal azt is jelenti, hogy kevésbé tudunk védekezni ellene.

A H7N9-nek már megvan a képessége arra, hogy emberről emberre terjedjen Forrás: Wikimedia Commons

Van némi bizonyíték arra, hogy a H7N9-nek már megvan a képessége, hogy emberről emberre terjedjen. Vadászgörényeken (amelyek hasonló módon terjesztik egymás között a légzőszervi megbetegedést okozó vírusokat, mint az emberek) végzett kutatások bizonyították a görény-görény átvitelt, és egy sanghaji fertőzésnél úgy tűnt, hogy néhány áldozatot a családtagja betegített meg.

Denevérek a gazdái: a Nipah-vírus

A Nipah egyike annak a sok vírusnak, amelynek gazdái a denevérek és a repülőkutyák (az ilyen vírusok közé tartozik a Marburg-vírus, az ebola- és a Hendra-vírus).

Leggyakrabban úgy terjed, hogy a sertések denevérnyállal vagy vizelettel szennyezett gyümölcsöt fogyasztanak. A disznók azután átterjesztik a betegséget az emberekre.

Egy 1999-es Malajziában kitört járványnál 1 millió disznót vágtak le, hogy megelőzzék a további fertőzéseket.

A Nipah leggyakrabban úgy terjed, hogy a sertések denevérnyállal vagy vizelettel szennyezett gyümölcsöt fogyasztanak Forrás: AFP/Maksim Bogodvid

A jelek szerint a Nipah gyorsan mutálódik. A mutánsok agyvelőgyulladástól (ami gyakran halálos) kezdve légzőszervi megbetegedésekig különböző kórképeket okoznak.

A légzőszervi forma esetében lehetséges az emberről emberre való átvitel.

Sok járvány halálozási aránya eléri vagy meghaladja a 90 százalékot. Egy 2011-es bangladesi járványban 21 gyerek halt meg.

Koronavírus a Közel-Keletről: a MERS

A MERS (Middle East Respiratory Syndrome, azaz közel-keleti légúti szindróma) egy koronavírus, amely a felszínéről kilógó hegyes fehérjékről kapta a nevét. Közeli rokona a SARS-vírusnak, amely nagy ijedelmet okozott 2003-ban egy előző évben kitört kínai járvány miatt.

Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A jelek szerint a MERS gazdaállatai is a denevérek, és valószínűleg tevék közvetítésével jut át az emberre.

A MERS már képes az emberről emberre terjedésre, és az újabb esetek azt bizonyítják, hogy a vírus már nem sokáig lesz a „Közel-Kelet problémája”.

MRSA, a rettegett kórházi baktérium

A kórházak rettegett gyilkosa, a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium egy olyan baktériumtörzs, amely sokféle antibiotikumra rezisztens, ezért rendkívül nehéz ellene harcolni. A MRSA potenciálisan halálos –

valójában jelenleg több halálesetért felelős, mint az előbbi listán szereplő összes vírus együttvéve.

Megfelelő higiéniai és elkülönítési eljárásokkal lehet kordában tartani, és nem fertőzőképesebb, mint más baktériumtörzsek.

Az MRSA (Meticillin-rezisztens Staphylococus aureus, a felvételen sárgával jelölve) talán a legismertebb szuperbaktérium. Többek között bőrbetegségeket és tüdőgyulladást okozhat Forrás: WikimediaCommons

Ami azonban mégis különösen megnehezíti a kezelést, az az, hogy a „járványok” börtönökben, kórházakban, iskolákban és más fogékony populációkban fordulhatnak elő.

Az új törzsek további antibiotikumokra is rezisztenssé váltak, ami felveti egy szó szerint kezelhetetlen bakteriális fertőzés kialakulásának a lehetőségét.

A cikk megjelenését az AMC Networks International Central Europe támogatta.