Jön a Google vérvételre alkalmas okosórája

cukor, cukorfogyasztás, kocka cukor, cukorbeteg, illusztráció, vércukorszint, mérés
Vágólapra másolva!
 A Google olyan okosórát szabadalmaztat, amely képes apró vérmintát venni tű használata nélkül. Ez megkönnyítheti a cukorbetegek életét, akik könnyebben tudják majd ellenőrizni a vércukorszintjüket a nap folyamán.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a cukorbetegeknek naponta többször is meg kell szúrni az ujjbegyüket és a vércseppet vércukormérő készülékkel elemezni, hogy biztosak legyenek abban, rendben van az inzulinszintjük.

Szúrás gáznyomással

Az eddigi – korlátozott – információk alapján azonban a Google új okosóraszerű készüléke képes lesz felváltani ezt az eljárást valami kevésbé kellemetlen és jobban automatizált folyamattal.

Noha a szabadalom nem említi közvetlenül a cukorbetegeket, nem kell technikai szakértőnek lenni, hogy a sorok között olvasva kiderítsük, ők lehetnek a speciális célközönség Forrás: Google

Mivel a találmány szabadalmaztatási eljárása még nem ért véget, ezért a Google meglehetősen szűkszavúan nyilatkozik arról, hogyan működik az eszköz, mire lehet majd használni és mikor lehet megkezdeni a gyártását. De azért némi bepillantást engedett a folyamatba.

A szabadalmi kérelemből kiderül, hogy az eszköz

először hirtelen gázlöketet küld egy mikrorészecskét tartalmazó hengerbe, amely megszúrja a bőrt, így apró vércsepp serken ki.

Ezt a cseppet azután felszippantja egy negatív nyomású henger, ahol ki lehet elemezni. „Egy ilyen alkalmazást is mennyiségű vér kivételére lehet alkalmazni, például egy glükózteszt céljára” – írja a Google a kérelemben.

Még nem biztos, hogy megvalósul

A szabadalmi kérelemhez beadott diagramokból úgy tűnik, hogy az eszköz egy kis cső, amely egy elég ormótlan, óraszerű szerkezetben helyezkedik el. Onnan lehet kivenni és használni, amikor a vérvételre szükség van.

A cukorbetegek az óra segítségével könnyebben ellenőrizhetik vércukorszintjüket Forrás: Google

Noha a szabadalom nem említi közvetlenül a cukorbetegeket, nem kell technikai szakértőnek lenni, hogy a sorok között olvasva kiderítsük, ők lehetnek a speciális célközönség.

Mivel a szabadalom csupán egy ötletet védet le, így ez nem jelenti azt, hogy ez hamarosan megvalósul, ha egyáltalán megvalósul. Sokan azonban bíznak az eszköz mielőbbi megvalósításában és piacra dobásában, mert sok ember életét könnyíthetné meg a gyorsabb és fájdalommentes vércukorszint-ellenőrzés.