A dohányzásellenes kampányok sokszor nehezítik a leszokást

Ötmásodpercenként egy halálesetet? Igen! Május 31. a dohányzásmentes világnap
Vágólapra másolva!
A dohányosokat megcélzó, leszokásra buzdító kampányok egyes embereknél pont az ellenkező hatást váltják ki, állítja egy új tanulmány. Nem hogy segítenek a leszokást, hanem nehezítik azt.
Vágólapra másolva!

A Penn State (Pennsylvaniai Állami Egyetem) kutatása arra az eredményre jutott, hogy a dohányzás megbélyegzése egyes esetekben megnehezíti az emberek számára a leszokást, mivel dühöt és védekező reakciót vált ki belőlük, és a negatív üzenetek csökkentik az önbecsülést.

A negatív sztereotípiák fokozhatják az ellenállást

A Social Science & Medicine folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy a negatív sztereotípiák sulykolása

sokszor éppen a kívánttal ellenkező hatást ér el, különösen a népegészségügyi kampányok esetében.

A megbélyegzés sokszor nem segíti a leszokást Forrás: Thinkstock

„A stigmatizáló sztereotípiák következményei vezethetnek a dohányzásról való leszokási szándék erősítéséhez,

– mondta Rebecca Evans-Polce, a tanulmány vezetője.

Evans-Polce és több országból származó munkatársai majdnem 600 olyan tanulmányt vizsgált meg, amely a dohányzás megbélyegzésével foglalkozott. Míg a bizonyítékok azt mutatják, hogy a dohányzás stigmatizálása egyeseket azonnali leszokásra késztet, a szerzők azt állítják, hogy az egészségügyi politikának e helyett inkább pozitívabb stratégiákra kellene fókuszálniuk. Inkább a dohányzás abbahagyásának előnyeit kellene kidomborítani, semmint a negatív sztereotípiákat hajtogatni.

A megbélyegzés hátráltathatja a leszokást

„A dohányosokkal kapcsolatos sztereotípiák szinte egyöntetűen negatívak” – mondta Sara Evans-Lacko, a London School of Economics and Political Science kutatója.

Egyre kevesebb helyen szabad dohányozni Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az egyik tanulmány azt találta, hogy a dohányosok 30-40 százaléka erős családi helytelenítést és társadalmi ellenérzést tapasztal, és 27 százalékuk úgy érzi, hogy másképp bánnak velük dohányzó voltuk miatt. Egy másik tanulmány szerint a dohányosok 39 százaléka hiszi azt, hogy az emberek lenézik őket azért, mert dohányoznak.

„A dohányzó szülők megbélyegzése különösen erős” – tette hozzá Evans-Lacko.

A kérdőíves tanulmányokban a dohányosok olyan szavakat használtak a saját viselkedésük leírására, mint „leprás”, „kitaszított”, „rossz ember”, „csavargó”, „szánalmas”.

A dohányosokat érintő megbélyegzés sok különböző végkifejlethez vezethet, köztük visszaeséshez, a leszokással szembeni ellenálláshoz, önkéntes társadalmi elszigetelődéshez és magasabb stressz-szintekhez.

Nem mindig célravezető a sokkolás Forrás: MTI/Mohai Balázs

Pozitív üzenetet kell küldeni

Evans-Lacko azt mondta, azok a sérülékeny csoportok, akiknek kevés sikerélményük volt a szenvedélyükkel való megbirkózásban, hasznot húzhatnak azokból a dohányzásellenes programokból, ahol nem bélyegzik meg a dohányzást, hanem e helyett

az abbahagyás előnyeire koncentrálnak.

„További kutatások szükségesek annak megértéséhez, milyen ényezők befolyásolják az egyének reakcióját a dohányzó stigmára” – mondta Evans-Polce.