Az ülő életmód mégsem növeli a halálozás kockázatát

ülőmunka
Vágólapra másolva!
A hosszú órákon át tartó ülés nem növeli a halálozás kockázatát az Exeteri Egyetem honlapján ismertetett, hosszú távú, nagyszabású kutatás eredményei alapján.
Vágólapra másolva!

A University College London tudósaival együtt készített kutatás ellent mond a korábbi nézeteknek, melyek szerint az üldögélés akkor is közelebb hozhatja a halált, ha egyébként az ember más testmozgást végez mellette.

A probléma a mozgás hiánya, nem önmagában az ülve töltött idő, erre mutat rá a kutatás Forrás: IKEA

Nem függ össze a két dolog

Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány készítői több mint 5000 résztvevőt követtek 16 éven át. Azt találták, hogy akár otthon, akár a munkában ül sokat az ember, az nem függ össze a halálozás kockázatának fokozódásával. Az eredmények a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlásaival is ellentétesek.

Az NHS szerint a túl hosszú ideig tartó ülés árt az egészségnek függetlenül attól, ki mennyit sportol.

A mozgás hiánya a probléma

"A probléma a mozgás hiánya, nem önmagában az ülve töltött idő, erre mutat rá a kutatásunk.

mindegy, hogy ülünk-e vagy állunk" - magyarázta Melvyn Hillsdon, az Exeteri Egyetem sport- és egészségtudományi tanszékének munkatársa. Rámutatott, hogy eredményeik az irodai dolgozók egészsége érdekében egyre inkább támogatott álló- és sétáló munkaállomások előnyeit is kétségbe vonják.

Rengeteg adatot kértek a résztvevőktől

A kutatás résztvevői beszámoltak arról, mennyi időt töltöttek ülve.

Az alacsony energiafelhasználással járó mozdulatlan testhelyzetek mindegyike káros az egészségre, mindegy, hogy ülünk-e vagy állunk Forrás: Thinkstock

Pontosították, milyen körülmények között ültek: dolgoztak, szabad idejüket töltötték tévét nézve vagy anélkül. Elmondták, naponta mennyit sétáltak és mennyi ideig végeztek könnyebb-nehezebb testmozgást. A kutatók figyelembe vették a résztvevők korát, etnikumát, gazdasági-társadalmi helyzetét, általános egészségi állapotát, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait, valamint étrendjét. Kimutatták, hogy a 16 éves követési időn belül az ülés nem befolyásolta a halálozás kockázatát.