Agyimplantátumokhoz fejlesztettek ki új, idegbarát anyagot

idegsejtek nanoszálakon
A szürke tüskék a 80 nanométer átmérőjű nanoszálak, a zöld gömbök és nyúlványok a rajtuk növő idegsejtek
Vágólapra másolva!
Svéd kutatóknak sikerült olyan új típusú nanoszálas anyagot kifejleszteniük, amelyen képesek életben maradni és osztódni az idegsejtek. Az így kapott anyaggal javítani lehet az idegrendszeri és a retinaimplantátumok minőségét, és csökkenteni azt a veszélyt, hogy ezek idővel elvesztik a hatékonyságukat, ami jelenleg jelentős probléma.
Vágólapra másolva!

Parkinson-kór kezelésére is jók

Az agyszövetbe ültetett elektródákkal stimulálni lehet az agy egyes részeit, vagy jeleket elvezetni a különféle agyterületekről. Az ilyen agyimplantátumokat a Parkinson-kór és más idegrendszeri betegségek kezelésében használják.

Az agyimplantátumok felhasználását folyamatosan tesztelik más területeken is,

például depressziónál, az autizmus súlyos eseteinél, kényszerbetegségeknél és bénulásoknál.

A kutatások másik területe olyan retinaimplantátumok létrehozása, amelyek képesek helyettesíteni a különféle szembetegségek miatt elpusztult fényérzékeny sejteket.

A szürke tüskék a 80 nanométer átmérőjű nanoszálak, a zöld gömbök és nyúlványok a rajtuk növő idegsejtek Forrás: University of Lund

A mai implantátumok hatékonysága gyorsan romlik

Napjaink implantátumainak azonban számos jelentős hiányossága van. Az egyik, hogy

a test idegen anyagként érzékeli az implantátumokat,

ennek következtében gliasejtekkel zárja körül az elektródákat, e miatt azok egy idő után nem tudják továbbítani a jeleket.

„A mi nanoszálas szerkezetünk megakadályozza, hogy a gliasejtek körülzárják az elektródákat” – mondta Christelle Prinz, a Lundi Egyetem kutatója, aki munkatársával, Maria Thereza Perezzel fejlesztette ki az eljárást.

A nanoszálak megakadályozzák a gliasejtek növekedését

„Nagyon kellemes meglepetést okoztak az eredmények. A korábbi laboratóriumi sejttenyésztéses kísérletekben a gliasejtek rendszerint nagyon erősen kötődtek az elektródákhoz” – mondta Prinz.

Ennek elkerülésére a kutatók olyan kis hordozót fejlesztettek ki, ahol

a szupervékony nanoszálakat lapos területekkel kombinálták.

Míg a neuronok a nanoszálakon növekedtek és bocsátottak ki nyúlványokat, a gliasejtek elsősorban a köztük lévő lapos területeket foglalták el.

Egy idegsejt képe Forrás: University of Lund

Hamarosan élő szervezeteken is kipróbálják

– mondta Prinz.

Idáig a kísérleteket csupán tenyésztett sejteken (in vitro) végezték, de remélhetőleg hamarosan folytathatják a kísérleteket élő rendszereken (in vivo) is.

A hordozót félvezető gallium-foszfidból készítették, ahol az egyes kilógó nanoszálak átmérője csupán 80 nanométer (80 milliárdod méter).