Zöld utat kapott a női Viagra

szex
Vágólapra másolva!
Engedélyezte az amerikai gyógyszerhatóság az első női vágyfokozó készítmény forgalomba hozatalát.
Vágólapra másolva!

A Flibanserin nevű gyógyszert – amelyet a gyártó (Sprout Pharmaceuticals) Addyi elnevezéssel kíván piacra dobni – az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) azt követően engedélyezte, hogy június 4-én egy szakértői bizottság is rábólintott a készítmény forgalomba hozatalára - adta hírül a BBC.

A csökkent szexuális vágy, vagy szakmai nevén „hypoaktív szexuális vágy zavar” (angol rövidítése: HSDD) hátterében testi (hormonális zavarok, cukorbetegség) vagy lelki (depresszió, stressz, önbizalomhiány) problémák állhatnak, és egy felmérés szerint az Egyesült Államokban élő 20 és 49 év közötti nők 14 százalékát is érintheti.

A szer a férfiaknak szánt Viagrával ellentétben nem a vér beáramlását segíti elő a nemi szervbe, hanem az agyban lejátszódó biokémiai folyamatokra van hatással –

két ingerületátvivő anyag (dopamin, norepinefrin) termelését serkenti, egyét (szerotonin) csökkenti,

ezzel növelve a páciens szexuális vágyát. A kívánt eredmények eléréséhez a gyártó szerint napi egy tabletta beszedése szükséges, a terápiát heteken keresztül kellene folytatni.

Forrás: PhotoAlto/Marin

Sokak szerint kockázatos

A készítmény több szakértő szerint nem elég hatékony, viszont annál több kockázatot rejt magában.

Maga az FDA korábban kétszer is elutasította a gyógyszer előző változatainak engedélyezését azok hatástalanságára, valamint több nem kívánt mellékhatására hivatkozva.

A mostani jóváhagyást is szigorú feltételekhez kötötték, így például csak receptre lehet majd kapni a készítményt, több gyógyszerrel, valamint alkohollal együtt nem lehet majd szedni, és hatástalanság esetén 8 hét után fel kell függeszteni a fogyasztását.

A készítményt eredetileg egy német cég, a Boehringer Ingelheim fejlesztette ki, az első engedélyeztetési kísérlet kudarca után azonban a Sprout Pharmaceuticals megvette. A gyógyszer várhatóan októbertől lesz kapható az amerikai patikákban.