Ha fogyni akar, inkább a zsírbevitelt csökkentse

diéta, fogyókúra, súlymérés, mérleg
Vágólapra másolva!
A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése.
Vágólapra másolva!

A tudósok aprólékosan megvizsgálták a kutatásban részt vevő, ellenőrzött diétát követő embereket: minden morzsányi ételt, testedzéssel töltött pillanatot és levegővételt figyelembe vettek.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetben vizsgált, zsírokban szegény és szénhidrátokban szegény étrendet tartók körében a kutatás során azt tapasztalták, hogy a kevesebb kalóriabevitel nyomán súlycsökkenés következett be, de

azok vesztettek többet a súlyukból, akik kevesebb zsírt fogyasztottak.

Korábban is felmerült, hogy vajon a derék körüli "úszógumi" leküzdésének legjobb módja-e a szénhidrátbevitel csökkenése, mivel az megváltoztatja a szervezet anyagcseréjét. Az elmélet szerint a kevesebb szénhidrát fogyasztása miatt csökken az inzulinszint, aminek következtében a test zsírtartalékai csökkennek.

A BBC News beszámolójában Kevin Hallt, a diabétesszel, emésztési- és vesebetegségekkel foglalkozó amerikai székhelyű országos intézet kutatóját idézi, aki elmondta: ha az ember kevesebb szénhidrátot fogyaszt, valóban csökken a testében felhalmozott zsír, de korántsem annyira, mintha a zsírok bevitelét korlátozná.

Forrás: AFP/ANP/Roos Koole

A kutatás

A kutatás során 19 elhízott embernek először napi 2700 kalóriás étrendet állítottak össze. Ezt követően két hétig harmadára fogták vissza a napi kalória bevitelt a színhidrátok vagy a zsírok csökkentésével.

A kutatók mérték a belélegzett oxigén és a kilélegzett széndioxid mennyiségét, valamint azt is, hogy mennyi nitrogén volt a kísérletben résztvevők vizeletében. Az adatok ismeretében számolták ki, hogy pontosan milyen kémiai folyamatok játszódnak le a testben.

A Cell Metabolism folyóiratban publikált eredmények szerint hat nap diéta után

a zsírokban szegény táplálékot fogyasztók átlag 463 grammnyi testzsírt vesztettek, 80 százalékkal többet, mint azok, akik szénhidrátban szegény étkeket ettek.

Utóbbi csoport átlagos testzsír-vesztesége 245 gramm volt.

Forrás: PhotoAlto/Alix Minde

A hosszú távú hatások még nem világosak

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a való életben, ahol nem ellenőrzi senki szigorúan a diétát, az emberek több súlytól szabadulhatnak meg a szénhidrátbevitel csökkentésével. Hall szerint, ha valaki könnyebben tart be egy diétát, mint egy másikat, és azt folyamatosan képes követni, akkor azt kell választania.

- mondta.

A Tufts Egyetem szakértői, Susan Roberts és Sai Das úgy vélte, az új tanulmány sok szempontból cáfolta, hogy az alacsony szénhidrát bevitelű étrend jobb lenne, de a hosszú távú hatások még nem világosak. Robertsék szerint az a legfontosabb üzenet, hogy vannak olyan szénhidrátok, amelyekkel semmi baj, különösen a teljes kiőrlésű gabonák és alacsony glikémiás indexű ételek.