A bébiételek miatt lesznek a kisgyerekek édesszájúak

Bébiétel baby food
A 15 months baby boy eating on his high chair
Vágólapra másolva!
A bébiételekben lévő sok édes zöldség, például répa, édesburgonya, is hozzájárul ahhoz, hogy később a gyerekek vonakodnak megenni a kevésbé édes természetes zöldségféléket, állapítja meg egy új brit tanulmány.
Vágólapra másolva!

Ha nehezen tudja rávenni kisgyerekét, hogy zöldségféléket fogyasszon, akkor lehet, hogy ebben a baba korában kapott bébiétel a ludas olvasható a MailOnline legújabb számában. Brit kutatók azt tapasztalták, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható bébiételek annyira édesek, hogy a totyogó babák nem tanulják meg értékelni a keserű ízeket.

A kereskedelmi forgalomban kapható bébiételek túlságosan édesek Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Hasznosabb a házilag főzött zöldség

Még a sok zöldségfélét tartalmazó termékek is tele vannak az édesebb fajtákkal, például répával és édesburgonyával. Ráadásul sok bébiételbe tesznek cukros gyümölcslevet, hogy édesebb ízük legyen.

A Glasgow-i Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint az ilyen bébiételekkel etetett csecsemők nagyon korán édesszájúak lesznek. Emiatt kicsit idősebb korban túl keserűnek találják majd a zöldségeket.

A kutatók azt tanácsolják a szülőknek, hogy bébiételek helyett minél több házilag főzött zöldséget adjanak a gyereküknek.

Így elősegítik, hogy a gyerekek ízérzéke kiszélesedjen és jobban elfogadják a különféle ízű ételeket.

Több házilag főzött zöldséget kellene adni a gyermeknek Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Veleszületett az édes íz kedvelése

– mondta a tanulmány vezetője, dr. Ada Garcia. „Noha a gyártók egyértelműen felismerik az egészségesnek tűnő termékek iránti igényt, a kereskedelmi nyomás kikényszeríti, hogy ezek a termékek nagyon ízletesek legyenek.”

„Az íztanuláshoz szükséges, hogy a szülők megismertessék a gyerekeiket a kevésbé ízletes, keserű ízekkel és rendszeresen kínáljanak ilyen ételeket is a babáknak, de valószínűleg nem reális azt várni, hogy a kereskedelmi termékek segítenének ebben a folyamatban” – tette hozzá dr. Garcia.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Mindegyik bébiételben található cukor

A vizsgálatba bevont, összes nagyobb gyártótól származó 329 bébiételbe a leggyakrabban említett összetevők az alma, a banán, a paradicsom, a mangó, a répa és az édesburgonya volt. A termékek majdnem egyötödébe volt hozzáadott gyümölcslé. Még a pikánsabb ízű ételekben is átlag

3-7 százalék cukrot találtak a kutatók.

A Maternal and Child Nutrition folyóiratban publikált kutatás szerint zöld zöldségfélék nagyon ritkán szerepeltek az alkotórészek között.

A szakemberek azt mondják, hogy a bébiételek cukortartalma nem sért meg semmilyen irányelvet, mivel nagyjából megegyezik az anyatejével. Azonban ha a csecsemőket kizárólag édes ételekkel etetik – még akkor is, ha a szülők meg vannak arról győződve, hogy egy üveg „zöldséges” bébiételt adnak nekik – idősebb korban nem lesz könnyű rávenni őket, hogy kesernyésebb zöldségeket fogyasszanak.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A bébiételek megerősítik az édes íz iránti vonzalmat

„Egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy míg a kereskedelemben kapható bébiételek gyümölcsöket és zöldségeket sorolnak fel az alkotórészek közt, ezeknek az élelmiszereknek a nagyobb mértékű használata kevesebb gyümölcs- és zöldségfogyasztással jár a kisgyerekkorban és a hatás egészen az iskolás korig elhúzódhat” – mondta dr. Garcia.

„A veszély abban rejlik, hogy miközben a szülők azt hiszik, a kereskedelmi bébiételek hozzászoktatják a gyerekeket az egészséges zöldségízhez, valójában megerősítik az édes ennivalók iránti vonzalmat” – folytatta a kutató.