Rontják a memóriát az étkezési transz-zsírsavak

Chipszet eszik egy férfi. Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-től népegészségügyi termékadót - a köznyelvben chipsadót - kell fizetni
Vágólapra másolva!
A feldolgozott élelmiszerekben ízfokozóként, állagjavítóként és tartósságot növelő anyagokként használt transz-zsírsavak összefüggésbe hozhatók a 45 éves és fiatalabb férfiak memóriafunkcióinak romlásával, állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A kutatók 1018 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akikkel részletes kérdőívet töltettek ki a táplálkozási szokásaikról, majd memóriatesztet végeztek velük, ahol szavakat kellett felidézniük.

Akár 13 százalékkal is romolhat a teljesítmény

A 45 éves és annál fiatalabb férfiak átlagosan 86 szót tudtak felidézni a tesztben. Minden gramm naponta elfogyasztott transz-zsírsav 0,76 szóval csökkentette a teljesítményt.

Ez azt jelenti, hogy a kísérletben résztvevő legtöbb transz-zsírsavat fogyasztó férfiak hozzávetőleg 12 szóval kevesebbre emlékeztek, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen vegyületet.

„A transz-zsírsavak és a rosszabb memória közti összefüggés azoknál a férfiaknál volt a legerősebb, akik a legproduktívabb életkorban jártak” – mondta Beatrice A. Golomb, a PLOS ONE folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője, a UC San Diegó-i Orvosegyetemének professzora. „A transz-zsírsavakról korábban már kimutatták, hogy károsan befolyásolja a viselkedést és a hangulatot – azaz az agyműködés más fontos területeit.

A fiatalabb korcsoportnál kifejezettebb a hatás

Miután a kutatók az életkorral, a testmozgással, az iskolai végzettséggel, az etnikumhoz tartozással és a hangulattal korrigálták az eredményeket, a magasabb transz-zsírsavbevitel és a gyengébb memória közti összefüggés

a 45 éves és fiatalabb férfiaknál maradt a legmeggyőzőbb.

A tanulmány azért fókuszált elsősorban a férfiakra, mert a résztvevők közül kevés nő tartozott a fent említett korcsoportba. Ennek ellenére a nők bevonása az elemzésbe nem változtatta meg az eredményeket, mondta Golomb.

A chipsek is tartalmaznak transz-zsírsavakat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az idősebb korosztályban nem figyelték meg a szómemória csökkenését a transz-zsírok hatására. Golomb szerint ennek az lehet az oka, hogy idősebb korra már olyan sok káros hatás érhette az agyat, hogy ezek miatt nem lehet elkülöníteni az étrendi hatások okozta memóriaromlást.

Miért használnak transz-zsírsavakat?

A transz-zsírsavak az olajok részleges hidrogénezésével jönnek létre. Ez az eljárás megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. Transz-zsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmazza.

Magyarországon - Ausztria és Dánia után - az Európai Unióban harmadikként 2014. február 18-tól korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transz-zsírsavtartalmát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb - 20 százalék, illetve 3 százalék alatti - zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet.

A legújabb hírek szerint pedig az Egyesült Államokban is három éven belül teljesen száműzni kell az élelmiszerekből a transz-zsírsavakat.