A D-vitamin hozzájárulhat a prosztatarák gyógyításához

prosztatarák
A prosztatarák szövettani képe
Vágólapra másolva!
A D-vitamin szedése lelassíthatja, sőt akár vissza is fordíthatja a kevésbé agresszív vagy alacsony besorolású prosztatatumorok fejlődését. Ily módon szükségtelenné teszi a sebészeti beavatkozást vagy a sugárkezelést.
Vágólapra másolva!

Ha a prosztatabiopszia tumort mutat ki, akkor a patológus az úgynevezett Gleason-skálán adja meg a rák agresszivitásának mértékét. A 7-es vagy annál magasabb Gleason-pontszámú tumorokat agresszíveknek tekintik, amelyek hajlamosak a terjedésre. Ezeknél szükséges a prosztata (dülmirigy) sebészi eltávolítása vagy a sugárkezelés.

Kivárnak az alacsonyabb kockázatú prosztataráknál

Ezzel szemben a 6-os vagy kisebb pontértékű tumorok kevésbé agresszívak, az esetek egy részében valószínűleg nem okoz tüneteket vagy egészségügyi panaszokat a beteg hátralévő életében.

A prosztatarák szövettani képe Forrás: Wikimedia Commons

Az alacsonyabb értékű prosztatarák esetében sok urológus nem kezeli a betegséget, hanem úgynevezett aktív követést végez, mondta Bruce Hollis, a Dél-Karolinai orvosi egyetem kutatója. „A kezelés – azaz a sebészet vagy besugárzás – valószínűleg rosszabb, mint maga a betegség, ezért egy évet várnak, majd újabb biopsziát végeznek, hogy felmérjék a beteg állapotát.”

Veszélyes a megelőző műtét

A kis veszély ellenére a diagnózis olyan nyugtalanságot okozhat a betegek és családtagjaik számára, ami miatt a férfiak egy része a megelőző prosztataeltávolítás mellett dönt, holott az olyan kockázatokkal jár, mint a fertőzés, a vizelettartási és a merevedési zavar. De ekkor is legalább 60 napot kell várni a műtétre, hogy a biopszia okozta gyulladás elmúlhasson.

Hollis kíváncsi volt, mi történik, ha ez alatt a várakozási idő alatt D-vitamint ad a prosztatarákos férfiaknak. Korábbi kutatásai már kimutatták, hogy az alacsony fokozatú prosztatarákos betegei 55 százalékánál csökken a Gleason-érték vagy teljesen eltűnik a tumor, ha egy évig D-vitamint szednek.

Fontos lehet a D-vitamin gyulladásgátló szerepe

Az új, randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálatban az alacsony pontszámú prosztatarákos betegek egy részének napi 4000 IU D-vitamint adtak naponta. A hasonló pontszámú kontrollcsoport tagjai placebót szedtek.

A tanulmány előzetes eredménye – amelyet az Amerikai Kémiai Társaság 249. ülésén ismertettek – azt jelzi, hogy a D-vitamint szedő tumoros férfiak állapota javult, a placebót szedő csoport tagjaié viszont stagnált vagy romlott.

A D-vitamin ráadásul csökkentette a gyulladást is. „A rák – különösen a prosztatarák – gyulladással társul” – mondta Hollis. „A D-vitamin valóban harcol ez ellen a gyulladás ellen a mirigyen belül.”