Rihanna jó hatással van a beteg gyerekekre

Rihanna koncert berlin
Singer Rihanna gives a concert at O2-World as part of her world tour 'Diamonds' in Berlin, Germany, 02 July 2013. Photo: KAY NIETFELD
Vágólapra másolva!
Kevesebb fájdalomcsillapítót kellett adni a nagyobb műtéteken átesett gyerekeknek, ha 30 percig Rihanna vagy más népszerű énekesek dalait hallgatták, írják a Northwestern Medicine most megjelent tanulmányában.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Northwestern kórházban műtét után kezelt 9-14 éves gyerekeket arra kérték, hogy 30 percig hallgassanak valamit. Különböző stílusú zenékből - köztük pop, country, rock és klasszikus - választhattak, hogy mit szeretnének hallgatni. A kínálatban Rihanna és más népszerű előadók mellett, rövid hangoskönyvek is szerepeltek. A kontrollcsoport csak csendet "hallgatott".

Audioterápia gyógyszerek helyett

A kísérlet célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire lehet csökkenteni a műtétek után fellépő fájdalmat fájdalomcsillapító nélkül. Ez fontos kérdés, mert a műtét utáni fájdalom enyhítésére leggyakrabban használt opioid fájdalomcsillapítók gyerekeknél légzésproblémákat okozhatnak. Emiatt az ápolók rendszerint túlságosan is korlátozzák a felírt opioid fájdalomcsillapítók mennyiségét, ezért a gyerekeknek nem szűnik meg a fájdalmuk.

Rihanna éneke fájdalomcsillapítónak bizonyult Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A gyerekeket három csoportra osztották. Az egyikbe tartozók 30 perc általuk választott zenét, a másikba 30 percnyi történetet hallgattak. A harmadik csoportba sorolt gyerekek 30 perc csendet hallgattak úgy, hogy hangszigetelt fülhallgatókat tettek a fejükre. A zenét és a hangos történeteket hallgató csoportban jelentősen csökkent a fájdalomérzés (amelyet a gyerekek különböző arckifejezést - könnyes, szomorú, mosolygó - ábrázoló képekkel értékeltek). A harmadik csoportba tartozók nem tapasztaltak semmilyen változást a fájdalomérzetükben.

Hogyan működhet?

„Az audioterápia izgalmas lehetőség, és figyelembe kéne venni a kórházakban mint a műtött gyerekek fájdalomcsillapításának fontos stratégiáját. Ráadásul olcsó és nincs mellékhatása” - mondta dr. Santhanam Suresh, a Pediatric Surgery folyóiratban megjelent cikk rangidős szerzője. Suresh az aneszteziológia és a gyermekgyógyászat professzora a Northwestern Egyetem orvosi fakultásán.

Suresh a lányával, Sunitha Suresh-sel közösen végezte a tanulmányt, amelyet a lánya tervezett meg. A szerzők úgy gondolják, hogy ez az első randomizált tanulmány annak igazolására, hogy a páciens ízlése szerint összeállított adioterápia ígéretes stratégia a műtét utáni fájdalom csillapítására gyerekeknél.

Santhanam Suresh úgy véli, hogy az audioterápia blokkolja azt a másodlagos útvonalat a prefrontális agykéregben, amely a fájdalomemlék megőrzésében játszik szerepet.

A beteg önállóan is folytathatja a terápiát

„A fájdalommal bizonyos tanulási folyamatok is összekapcsolódnak” - mondta Suresh. „Az elképzelés az, hogy ha az ember nem gondol a fájdalomra, akkor valószínűleg kevésbé érzi azt. Megpróbáljuk kicsit becsapni az agyat. Megpróbáljuk valami másra átirányítani a mentális csatornákat.”

„A tanulmány egyik legígéretesebb aspektusa, hogy a betegek maguk is folytathatják a saját audioterápiájukat” - mondta Sunitha Suresh. „A tanulmány befejezése után sok kis beteg behozatta a saját zenelejátszóját és tovább hallgatta a saját zenéjét. Korábban sokan nem gondoltak erre a lehetőségre.”