Kevésbé vagyunk okosak, ha otthon marad az okostelefon

iphone 6 apple
A legnépszerűbb típus, a 64 gigabájtos telefon szinte sehol nem kapható
Vágólapra másolva!
Annyira az okostelefonok bűvöletében élünk, hogy nélkülük kevesebbnek érezzük magunkat, ez pedig negatív hatásokhoz vezet – állapította meg egy amerikai tanulmány. A kutatás alanyai Iphone tulajdonosok voltak.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonok életünk szerves részévé váltak, ennek ellenére nagyon kevés vizsgálat született arról, hogy a mindennapos használat milyen hatással van ránk nézve, és mi lenne, ha elválasztanának minket eme alapvető eszköztől. Éppen ezért a Missouri Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy a dolgok mélyére ásnak. Az eredmények meglepő képet mutattak: a mobiltelefon kényszerű nélkülözése komoly pszichológiai és élettani következményeket vont maga után, ráadásul az Iphone használók kütyüjük nélkül rosszabbul teljesítettek a kognitív teszteken.

„Egyértelműen romlott a mentális teljesítőképesség, ha elválasztottuk az embereket a mobiljuktól” – foglalta össze a vizsgálat megállapításait az egyetem sajtóanyagában Russell Clayton, a Missouri Egyetem doktorandusza, aki a tanulmány vezető szerzője. „Az eredmények azt sugallják, hogy az Iphone annyira a személyiség szerves részévé vált, hogy ha elválasztják tőlünk, akkor kevesebbnek érezzük magunkat, és negatív fiziológiai hatásokat tapasztalunk.”

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Szorongás, rossz közérzet, rosszabb teljesítmény

A kutatás célját a szervezők titokban tartották a vizsgálatban résztvevők előtt, így az alanyok csak annyit tudtak, hogy egy vezeték nélküli vérnyomásmérőt fognak tesztelni. Két szókeresős játékot kellett megoldaniuk, az egyiket az Iphone birtokában, a másikat anélkül. Eközben szívfrekvenciájukat és vérnyomásukat folyamatosan mérték, a teszt befejezésével pedig pszichológiai állapotukról is kérdezték őket.

Az első játékot a mobilok mellet oldhatták meg, a második puzzle alkalmával azonban közölték a felhasználókkal, hogy készülékük zavarja a vérnyomásmérő működését, így azt a szoba távolabbi pontjára kellett helyezni. A hatás fokozása érdekében a kutatók meg is csörgették az elkobzott telefonokat. Az Iphone kényszerű nélkülözése során kapott eredmények egyértelműek voltak: a résztvevők erősen szorongtak és rossz közérzetről számoltak be, szívfrekvenciájuk, vérnyomásuk megemelkedett, mentális teljesítményük drasztikusan romlott. Ugyanez a kütyük birtokában nem volt tapasztalható.

Mindezek fényében a szerzők azt tanácsolják, hogy ne hagyjuk otthon okostelefonunkat, ha éppen valamilyen fokozott figyelmet igénylő tevékenységet végzünk – például dolgozatot írunk, vagy egy konferencián veszünk részt. Az eredményekről a Journal of Computer-Mediated Communication folyóiratban számoltak be.