Emmi: a betegek érdeke a vényköteles fogamzásgátló

Vágólapra másolva!
Betegbiztonsági szempontok miatt vényköteles továbbra is a sürgősségi fogamzásgátló tabletta - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtó és kommunikációs főosztálya. Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal korábban úgy foglalt állást, hogy a sürgősségi fogamzásgátló nem tartozik a vényköteles készítmények közé.  Ez nem kötelező érvényű az uniós tagországokban, így Magyarországon csak receptre lehet kapni azt a fogamzásgátlót amely 72 órán belül használva megakadályozza a terhességet. 
Vágólapra másolva!

Az Emmi álláspontja az, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta betegbiztonsági kockázatok miatt vényköteles marad, mert a készítmény biztonságos alkalmazása csak orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható. Hozzáteszik, hogy több uniós országban vényköteles a készítmény.

Esemény utáni tabletta

A tárca egy a Népszabadság pénteki számában megjelent cikkre reagált, amely szerint az Emmi vénykötelessé tette azt a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban.

A lap a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosításra hivatkozva azt írta: ezek a döntések általában minden tagállamra érvényesek, de a közösségi szabályozás lehetővé teszi "a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával" kapcsolatban tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását. Magyarországon éltek a lehetőséggel, és továbbra is korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.

Több uniós országban nem vényköteles

A Népszabadság ismertette: nem csupán Magyarországon nehezítik így a megvásárlását, hanem Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is. Ugyanakkor Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Svédországban a vásárló maga veheti le a polcról az esemény utáni tablettát.