Már félszáz szívátültetést végeztek a Városmajorban

szívátültetés
A szívműtét az egyik legbonyolultabb sebészeti beavatkozás
Vágólapra másolva!
Az 50-dik szívátültetést végezték december 17-én a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikáján.
Vágólapra másolva!

A 41 éves kétgyermekes férfinak évek óta súlyos szívelégtelensége volt. Az apuka a műtét után jól van, már sétálhat és a családja is meglátogathatta az intenzív osztályon. Valószínűleg három héten belül haza is engedik – közölte a klinika.

Az Erotransplant sokat segít

Az évtized elején évente 10-15 szívátültetést végeztek Magyarországon. Magyarország 2012-ben csatlakozott az Eurotransplanthoz, ami hét ország transzplantációs központjait, laboratóriumát és kórházait kiszolgáló szervezet. A csatlakozás óta a sürgős átültetésre váró betegek külföldről is kaphatnak szívet.

A városmajori klinika a világ 10 legjobb kórháza között van Forrás: RIA Novosti/Igor Zarembo

A magyar klinika a világ legjobbjai között

A nemzetközi transzplantációs társaság adatai szerint csak 10 olyan szívcentrum van a világon, ahol 50 szívátültetést végeznek évente. A szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésében mintegy 30 orvos és 60 fős szakszemélyzet vesz részt a Semmelweis Egyetem Klinikáján.

Magyarországon 300 ezer szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, de mindössze pár százra tehető azon betegek száma, akiknél a szívátültetés reális gyógyítási lehetőségként jöhet szóba. Magyarországon 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor végezte el az első sikeres szívátültetést a Semmelweis Egyetem, Ér-és Szívsebészeti Klinikáján. Azóta 339 szívátültetés történt Magyarországon, ebből 310 átültetést a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáin végeztek.