Tippek és trükkök - hogyan ismerjük fel a laktózmentes termékeket? Hogyan pótolható a laktáz enzim?

laktóz és gluténmentes alapanyagok
Vágólapra másolva!
A tejcukor-érzékenység kellemetlen emésztési zavar, amely azért áll elő, mert a szervezet nem termel laktáz enzimet, amely a tejcukor emésztéséhez szükséges. Ennek következtében a bélcsatornában lévő baktériumok végzik el ez ezt a feladatot, aminek a következménye a jellemzően hascsikarásból, puffadásból, hasmenésből álló tünetegyüttes. Ijedtségre nincs ok, ez nem betegség, nem allergia, hanem egy olyan állapot, amely veleszületett vagy az életkor előrehaladtával alakul ki, esetleg valamilyen betegség következtében jön létre, de könnyen együtt lehet vele élni.
Vágólapra másolva!

A laktózérzékenység diagnosztizálása azért nem egyszerű, mert a banális tünetek miatt csak sokára gondolnak a betegek arra, hogy mi is lehet a valódi ok. Viszonylag ritkán fordulunk orvoshoz rendszertelen, magától elmúló hasfájással és hasmenéssel. A tüneteket mégis érdemes komolyan venni, a gasztroenterológus szakorvos különféle (fájdalmatlan) vizsgálatokkal meg tudja állapítani a tejcukor-érzékenységet.

Ha a diagnózis megvan, akkor a kezelés legkézenfekvőbb módja a laktózmentes diéta lenne. Amilyen könnyű ezt leírni, esetenként annyira nehéz betartani, különösen akkor, ha valakinél az életkor előrehaladtával alakul ki ez az emésztési zavar, és amihez hozzászokott gyermekkora óta, azt szinte egyik napról a másikra már nem, vagy csak ritkán eheti a szokott módon.

Forrás: Thinkstock

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a laktózintoleranciában szenvedők egyéni tejcukor-tűrőképessége eltérő. Van, aki csupán minimális mennyiségű tejet, tejterméket tartalmazó élelmiszert ehet, mások viszonylag sokat. Ezt ki lehet tapasztalni, és csak a legsúlyosabb esetekben fordul elő, hogy tartósan szükség van a teljes laktózmentes diétára, vagy valamilyen módszerre, hogy a szervezet számára emészthető formában kerüljön be a tej, tejtermék.

A tejcukor-érzékenyeket némiképpen megnyugtathatja, hogy nincsenek egyedül, ez nem ritka állapot, biztonsággal kijelenthető, hogy óvatos becslések szerint is több mint egymillió magyarra jellemző a laktózintolerancia. Érdekes, hogy a kínai és thaiföldi lakosságban annyira elterjedt ez az állapot, hogy az anyatejes táplálást követő néhány éven belül csaknem mindenki (95-98 százalék) laktózintoleráns lesz - ezért nincs is a keleti konyhában tejet tartalmazó recept. Ez azért nagyon jó hír, mert így nyugodtan fogyaszthatunk kínai ételeket, a tünetek nem fognak jelentkezni.

Nézzük, miben van laktóz!

Értelemszerűen a tejben és tejtermékekben, ám adalékanyagként csomagolt, feldolgozott élelmiszerekben ízfokozóként és állagjavítóként, gyógyszerek bevonatában pedig kötőanyagként szerepel.

Ezért az erre érzékenyeknek a csomagolt felvágottak, szalámi, sonka, virsli, kolbász, margarin, előre szeletelt kenyér, reggeliző pehely, müzli, chips, sőt - mivel bizonyos fajtáik laktózt tartalmaznak - a sörök címkéjét is el kellene olvasni. Ma már minden csomagolásra rá kell írni a pontos összetevőket. Egy 2014-es rendelet szerint a tejcukor feltüntetése kötelező nemcsak az élelmiszereken, a félkész ételeken, de az éttermekben is. Nincs külön jelzés a tejcukormentes termékekre, csupán ki kell írni ezt az információt a címkén.

Egy idő után már hamar gyakorlatot szerezhetünk a címkeolvasásban, és a megfelelő élelmiszerek kiválasztásában, így a vásárlás a betanulási időszak után a megszokott gyorsasággal történhet.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A tejtermékek teljes mellőzése egyáltalán nem ajánlott, mivel az egészséges táplálkozás összetevőiben napi fél liter, vagy annak megfelelő tejegyenértékű tejtermék fogyasztása ajánlott. A savanyított tejtermékeknek már alacsonyabb a tejcukortartalmuk, a kefirben már alig van. Így sajtot, túrót, kefirt és joghurtot általában nyugodtan ehet a laktózérzékenyek többsége, ráadásul joghurttal sok esetben lehet helyettesíteni a tejfölt is.

Ha mégis kedvünk támad arra, hogy tejet, tejeskávét igyunk, vagy a palacsintánkat tejjel készítsük el, akkor a laktózmentes tej a megoldás. A tejesdobozra jól láthatóan fel van írva, hogy laktózmentes, így könnyű megtalálni, bár ezek kissé drágábbak, de segítségükkel a hagyományos, sok tejjel készülő ételek (tejbegríz, puding, kakaó) is elkészíthetők.

Használhatunk ezen kívül különböző növényi tejszerű italokat (szójaital, rizsital, mandula-, dióital, zabital, kókuszital, tofu) melyek ízre és funkcióban hasonlítanak a tejre, ám ezek nem rendelkeznek a tej minden előnyös tulajdonságaival, főként nem a kalcium esetében!

A cukrászdákban a sütemények, fagylaltok kávéitalok alapvető összetevője a tej, tejszín, tejszínhab - ez a tejcukorérzékenyek számára veszélyes terep lehet. Ám egyre nagyobb divat manapság, hogy a cukrászdákban, fagylaltozókban figyelnek a különböző diétákat követőkre, cukorbetegekre és a tejcukorérzékenyekre is, ezért bátran kérdezzünk rá kedvenc cukrászdánkban, hogy van-e laktózmentes sütemény, fagylalt.

Forrás: Táfelspicc

A tejszínhabok közül pedig a boltban választhatunk növényi alapanyagút, ami adott esetben teljesen laktózmentes.

Laktóz vagy tejfehérje

A laktózérzékenység nem keverendő össze a tejfehérje-allergiával, amikor nem a tejcukorra, hanem a fehérjére allergiás valaki. Ez sokkal jobban megnehezíti ugyanis a beteg életét.

Vendégségben koplalni?

Ha olyan helyre megyünk, ahol nem várhatjuk el, hogy külön főzzenek a laktózérzékenyekre, vagy társasági eseményre, fogadásra, esetleg étterembe, akkor van más megoldás is, nem kell önmegtartóztató módon koplalni vagy salátaleveleket rágcsálni. Léteznek ugyanis laktázenzim-pótló készítmények, amelyekkel mesterséges formában is magunkhoz vehetjük a tejcukor bontásához szükséges enzimet.

A laktázenzim-készítmények por, kapszula, csepp vagy rágótabletta formájában kaphatók, általában receptkötelesek, de néhány fajtájuk vény nélkül is elérhető a patikában.

A laktázkészítmények akkor fejtik ki hatásukat, ha laktóztartalmú étkezés előtt vesszük be, ám azt mindenkinek magának kell kísérletezni, hogy mennyivel az étkezés előtt érdemes. Három év alatti gyermekeknél mindenképp a csepp formát javasolják, hiszen ők még nem biztos, hogy megfelelően szét tudják rágni a tablettát, adott esetben ez akár még fulladásveszélyes is lehet.

Forrás: Flickr/Harlan Harris

Létezik por alakú laktázkészítmény, ezt folyékony élelmiszerben kell feloldani, vagy a szilárd étel tetejére szórni. A por önmagában ízetlen, és az étel ízét nem befolyásolja. Ám arra figyeljünk, hogy 50 °C felett az enzim elbomlik.

A laktáz enzimet pótló készítmények kifejlesztésével és piacra dobásával a tejcukorérzékenyek élete jelentősen könnyebbé vált, de a laktózmentes termékek széles választéka is lehetővé teszi, hogy a laktózintoleranciával rendelkezők is bármilyen ételt el tudjanak készíteni maguknak anélkül, hogy utána szenvedniük kellene amiatt, hogy szervezetük tiltakozik.