Megnézték, okoz-e rákot a melltartó

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók cáfolták azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a melltartóviselés növelné az emlőrák kockázatát a menopauza után a nőknél.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzeti Egészségkutatási Központ (National Center for Health Research) szerint azt a félelmet, hogy a melltartóviselés mellrákot okoz, egy 1995-ben megjelent könyv (Sydney Ross Singer és Soma Grismaijer: Dressed To Kill, azaz Gyilkossághoz öltözve) táplálja.

Ebben a szerzők azt állítják, hogy azoknál a nőknél, akik napi 12 óránál hosszabb ideig viselnek melltartót, sokkal nagyobb eséllyel alakul ki mellrák, mint azoknál, akik nem hordanak melltartót. Szerintük a melltartók a nyirokkeringés gátlásával mérgek felhalmozódását segítik elő a mellben, ami végül rákhoz vezethet. A mostani kutatások azonban cáfolják ezeket a feltételezéseket.

„Nem találtunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy a melltartóviselés növelné a mellrák előfordulási gyakoriságát a nőknél” – mondta Lu Chen, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója. „Egyforma volt a kockázat a nőknél, függetlenül attól, naponta hány órát hordtak melltartót, illetve hány éves korukban kezdtek melltartót viselni.”

A tanulmányba 454 és 590 menopauza utáni (55–74 éves) nőt vontak be, akik a mellrák két fő típusában (invazív ductalis carcinoma és invazív lobularis carcinoma) szenvedtek. Kontrollcsoportként 469 egészséges nőt vizsgáltak.