Nanorészecskékkel gyógyítják a legagresszívebb agydaganatot

agydaganat illusztráció
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet nanorészecskékkel kezelni a legagresszívebb viselkedésű rosszindulatú agydaganatot, a glioblasztómát? Az eljárást kifejlesztő német cég befektetőt kapott további daganattípusok kutatására.
Vágólapra másolva!

A beteg vasoxid nanorészecskéket tartalmazó injekciót kap, majd egy speciális berendezés rezgésbe hozza a szemcséket, és az így keletkező hő célzottan segít a rákos sejtek pusztításában. Ez a lényege a német Magforce nevű cég által kifejlesztett eljárásnak. A cég legújabban Peter Thiel kockázati befektető társaságától kapott 15 millió dollárt (Thiel a Paypal egyik társalapítója, 2004 augusztusában elsőként fektetett be a Facebookba).

Jelenleg a cég által kifejlesztett eljárást csak egyetlen ráktípus, a glioblasztóma (glioblastoma multiforme) kezelésére használják Európában. Agresszív, gyorsan növekvő, változatos megjelenésű és nehezen kezelhető daganat. A Magforce Nanotherm nevű kezelésének az a lényege, hogy a bevonattal ellátott vasoxid nanorészecskéket a tumorba injekciózzák. A bevonatra azért van szükség, hogy a részecskék ne oldódjanak fel a szövetben. A nanorészecskék átmérője körülbelül 15 nanométer (a nanométer a milliméter egymilliomod része). Egy milliliter befecskendezett folyadékban 17 kvadrillió részecske is lehet (a kvadrillió billiószor billió, 10 a 24-ik hatványon).

Önmagában nem feltétlenül segít

Ezután a beteget egy MRI (mágneses rezonancia) készülékhez hasonlító berendezésbe fektetik. A készülék mágneses mezőt hoz létre, másodpercenként 100 ezerszer váltogatva a polaritást – írja a orvostechnológiai eljárás lényegéről a Techcrunch. A nanorészecskék hővé alakítják a mágneses mező energiáját. A kezelés időtartamától és a tumorban elért hőmérséklettől függően a daganatos sejtek elpusztulnak, vagy érzékenyebbé válnak a hagyományos daganatterápiákra (kemo- és sugárterápiára). Ben Lipps, a Magforce elnök-vezérigazgatója szerint a sugárterápia kétszer hatékonyabbá válik a Nanothermmel párosítva, tehát akár felére is csökkenthető a dózisa, csökkentve a mellékhatásokat.

A Thiel befektetési alapjától származó pénzből a Magforce azokat a kutatásokat finanszírozza, amelyek más típusú daganatok nanorészecske-kezelését igyekeznek feltárni, valamint ebből fizetik az eljárás engedélyeztetési eljárását az Egyesült Államokban.

Glioblasztóma ellen az USA-ban már létezik kísérleti immunterápia. A Los Angeles-i Cedars-Sinai klinikán kifejlesztett oltással sikerrel irányították rá az immunrendszer figyelmét a daganatsejtekre, aktiválvaa a szervezet tumorellenes válaszát – erről itt írunk bővebben.

Az Origo összes híre a glioblasztóma kezelésérőlhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/glioblasztoma/index.html?tag=glioblaszt%F3ma