2030-ra véget érhet az AIDS-járvány

Vágólapra másolva!
Minden esély megvan arra, hogy 2030-ra ellenőrzés alá szoríthatjuk az AIDS-járványt, közölte az ENSZ illetékes ügynöksége.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan csökken világszerte az új HIV-fertőzések és az AIDS okozta halálesetek száma, ez azonban önmagában nem elegendő ahhoz, hogy eltűnjön a kór. Ehhez további nemzetközi erőfeszítésekre van szükség, figyelmeztetett az ENSZ AIDS elleni ügynöksége, a UNAids.

A BBC által ismertetett, most nyilvánosságra hozott jelentés szerint világszerte 35 millió a HIV-fertőzöttek száma. Tavaly 2,1 millió új esetet jelentettek – 38 százalékkal kevesebbet, mint 2001-ben.

Az elmúlt három évben ötödével csökkent az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma is –1,5 millióra évente. Különösen Dél-Afrikában és Etiópiában javult a helyzet.

A javuló statisztikák több tényezőnek köszönhetőek. Könnyebb hozzájutni a szükséges gyógyszerekhez, és megduplázódott azoknak a férfiaknak a száma, akik vállalják a körülmetélést, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyét.

Nem teljesen rózsaszín a kép

Bár a számok biztatóak, a helyzet messze nem tökéletes. Tíz HIV-fertőzöttből nem egészen négy kapja meg a szükséges gyógyszeres kezelést, és 15 országra koncentrálódik az új fertőzések háromnegyede.

Nigériában például az érintettek nyolcvan százaléka nem jut gyógyszerhez.

„Ha sikerül a mostani tempóban féken tartani a fertőzés terjedését 2020-ig, akkor jó esély van arra, hogy 2030-ra véget vessünk a járványnak – vélekedett Michael Sidibe, a UNAids ügyvezető igazgatója. – Ha nem, akkor akár még egy évtizedre is szükségünk lehet.”