Mitől betegedtek meg tömegesen a balatoni úszók?

Balaton úszás fertőzés hasmenés
A nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának résztvevői úsznak a Balatonban Balatonfürednél, a Magyar Úszás Napján 2014. június 21-én.
Vágólapra másolva!
A hatóság szerint nem a döglött halaktól lettek rosszul az úszók. De akkor mi lehetett a Balaton vizében? Esetleg az úszás után osztogatott ivóvíz volt szennyezett?
Vágólapra másolva!

„Egyetlen dolog volt közös, miután kijöttünk a vízből: zacskós vizet kaptunk. Ezt úgy képzeljétek el, mint egy félliteres zacskós tejet, csak átlátszó tasakban. Ezt haraptuk ki, és ebből ittunk. Lehet, hogy a vízben vagy a csomagoláson volt valami. Nekem hasmenésem lett, a haverom inkább hányt. A versennyel amúgy minden rendben volt, de nem tudjuk, mi okozta a betegséget” – mondta az Origónak egy neve elhallgatását kérő amatőr úszó, aki részt vett a Magyar Úszás Napján szombaton Balatonfüreden. Hozzátette, hogy a megbetegedett úszók a vízen kívül nem kaptak semmilyen közös csomagot, ezért szerinte nem lehet valamilyen romlott élelmiszerre visszavezetni a rosszulléteket.

A több mint száz résztvevőt érintő megbetegedések okát egyelőre más sem tudja, a hatósági vizsgálatok folyamatban vannak.

A nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának résztvevői úsznak a Balatonban Balatonfürednél a Magyar Úszás Napján, június 21-én Forrás: MTI/Kovács Anikó

Kiss László úszó szövetségi kapitány azonban másban látja a közös pontot. „Akárhogy számoljuk, az egész történetben a Balaton vize a közös. A vízzel azonban az előzetes vizsgálatok szerint minden rendben volt. Tavaly gond nélkül lezajlott a rendezvény, pedig akkor jó pár fokkal melegebb volt a víz” – mondja a kapitány.

A több futamból álló rendezvényen körülbelül 3500 ember vett részt, köztük amatőrök is. Kiss László becslése szerint (az edzőkkel folytatott beszélgetések alapján) a versenyzők közül 100-120 fő betegedett meg, az olimpiai bajnok Risztov Éva és az Európa-bajnok Gyurta Gergely is kórházba került, a Magyar Nemzet pedig hétfőn azt írta, hogy háromszáz gyerekúszó kapott el valamilyen vírusfertőzést a verseny után.

„Sok rémhír is kering, például Hosszú Katinka felhívott, hogy most mondták be: intenzíven fekszik, pedig éppen edzésre megy. Beszélik, hogy az úszók felkavarták az iszapot, hogy egy hajó szennyvizet engedett ki, de meg kell várni a hivatalos vizsgálatok végeredményét” – mondja a kapitány.

A hivatalos vizsgálatok folyamatban vannak. Egy hétfő délutáni hivatalos közlemény szerint (ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adta ki) annyi már „kijelenthető, hogy nincs összefüggés a balatoni halpusztulás és a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között”. Vagyis nem a döglött halak okozták a problémát.

Ezt erősíti a Veszprém Megyei Kormányhivatal kedden kora délután kiadott közleménye, mely szerint a rendezvényt követő megbetegedések okának feltárása még folyamatban van, és "az eddig elvégzett vizsgálatok szerint a Balaton vize kiváló, fürdőzésre alkalmas".

Ha ez így van, akkor valami helyi oka lehetett a megbetegedéseknek. Kiss László elmondta: a nyíltvizes úszók a rendezvény előtt egy hétig a közeli Balatonalmádiban edzettek, naponta kétszer egy héten át. Semmi bajuk nem volt, de a szombati rendezvény után közülük is többen megbetegedtek.

„Derült égből villámcsapásként ért bennünket az eset. Nem tudom, mi okozhatta a fertőzéseket, a zacskós vizet is nagyon kevesen itták. Jobbulást, és mielőbb gyógyulást kívánok minden érintettnek” – mondta Kiss László.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal további vizsgálatai még több napot vehetnek igénybe, a zacskós vízzel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket. A zacskós vízzel kapcsolatban megkerestük a balatonfüredi polgármesteri hivatalt is, ahonnan visszahívást ígértek.