Három bőrprobléma ellen is segítenek a probiotikumok

Trend, Harcolsz a pattanások ellen? Íme 12 szuper tipp
Vágólapra másolva!
A bélflóra egyensúlyának fenntartása nemcsak az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, de számos betegség megelőzésében is fontos szerepet játszik. A legújabb kutatásokból az is kiderül, hogy a „jó baktériumoknak” is nevezett probiotikumok egyes bőrproblémák kezelésében is segítséget nyújtanak.
Vágólapra másolva!

A probiotikumok olyan élelmiszerek és táplálékkiegészítők, amelyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak. A probiotikumokat régóta alkalmazzák a bélflóra egyensúlyának helyreállítására és bizonyos betegségek kezelésére, a legújabb kutatási eredmények pedig abba az irányba mutatnak, hogy a pattanásos bőrbetegség és a rosacea ellen is bevethetők – olvasható a Livescience.com portál cikkében.

Aknéra, ekcémára és rosaceára is jó

Kis mintaszámon végzett olasz, orosz és koreai kutatásokból kiderült, hogy jelentősen enyhültek a pattanásos bőrbetegség (akné) tünetei azoknál, akik a hagyományos kezelés mellett probiotikumot tartalmazó élelmiszereket (például élőflórás joghurtot és kefírt) vagy étrendkiegészítőket is fogyasztottak. A probiotikumok egyrészt felgyorsították a bőr tisztulási folyamatát, másrészt enyhítették az antibiotikumos kezelés bélflórára gyakorolt negatív hatásait. A kutatásokból az is kiderült, hogy pattanások ellen a Lactobacillus, a L. acidophilus és a bifidobaktériumokat tartalmazó készítmények a leghatékonyabbak.

A probiotikumok a pattanásokon kívül a rosacea és az ekcéma kezelését is segíthetik. A rosacea egy olyan gyakori krónikus bőrbetegség, amelyben a kezdeti szakaszban az orron, az arc középső részén vagy az állon a bőr kivörösödik, gyulladt lesz, majd később gennyet tartalmazó csomók jelennek meg. A probiotikumok az eredmények szerint enyhítik az égő, viszkető érzést a bőrön, és csökkentik a bőrpírt.

A probiotikumot tartalmazó készítmények fogyasztása az ekcéma előfordulásának gyakoriságát is csökkentheti. Egy finn kutatás megállapította, hogy amennyiben a kismamák szülés előtt 2-4 héttel, valamint azt követően rendszeresen probiotikumos étrendkiegészítőt fogyasztottak (és gyermeküket szoptatták), vagy tápszerrel etetett újszülötteknél legalább fél évig a tápszer jótékony baktériumokat is tartalmazott, úgy a babák körében jóval ritkábban fordult elő ekcémás bőrbetegség. A probiotikumok olyan babáknál is segítettek, akiknek családjában rendszeresen előfordultak ekcémás megbetegedések.

Külsőleg is alkalmazható

A probiotikumok –úgy tűnik – nem csak elfogyasztva, de közvetlenül az arcra kenve is szépítenek. Bár tudományosan nem bizonyított, de a cikkben megszólaló orvos páciensei közül többen esküsznek az élőflórás joghurtból készített arcpakolásra. Elmondásuk szerint hetente egyszer 10 percig a probiotikumos joghurtot az arcra kenve láthatóan megszépül a bőr, kevesebb lesz a pattanás, és az apróbb ráncok is eltűnnek.

Egyre több kozmetikai cég felismerte a probiotikumok alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és klinikai teszteken vizsgálják a jótékony baktériumok bőrre gyakorolt közvetlen hatását. Ha a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, és sikerül kiválasztani az erre leginkább alkalmas baktériumtörzseket, hamarosan megjelenhetnek a boltok polcain a probiotikumot tartalmazó arckrémek, testápolók, tonikok és maszkok is.