Egyelőre félsiker a rák vírusterápiája

Vágólapra másolva!
Rákkal küzdő betegen segítettek sikeresen a Mayo Klinika orvosai, amikor a csontvelőrákkal küzdő Stacy Erholtzot nagy mennyiségű kanyaró vírussal oltották be. A vírusok eltüntették a rákos sejteket az asszony szervezetéből. Az első látásra ígéretes terápiát azonban még nagyon korai ünnepelni.
Vágólapra másolva!

Az előrehaladott csontvelőrákban (myeloma multiplex) szenvedő Stacy Erholtz volt az egyike annak a két embernek akiken a kísérleti kezelést végrehajtották. A betegeknek intravénásan nagy dózisban kanyaróvírust adtak be. Az oltást követően Erholtz szervezetében kimutathatatlanná vált a rák jelenléte és hat hónappal később sem találták a páciensnél a betegség jeleit - olvasható a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban.

A onkológiai vírusterápia arra a megfigyelésre épít, hogy nagy mennyiségű vírus szervezetbe juttatásával a rákos sejtek természetes védelmi rendszere túlterhelhető és ezzel elpusztítható. Az oltást megelőzően a vírust genetikailag módosítják, hogy a kórokozó az egészséges sejteket ne fertőzze meg. A szervezetbe juttatott módosított vírus megfertőzi a tumorsejteket és arra kényszeríti őket, hogy a sajátjuk helyett a vírus genetikai anyagát másolják. Ettől a rákos sejtek idővel szétrobbannak, a vírus pedig kiszabadul és további tumorsejteket támad meg. Az immunrendszer a vírus genetikai jellemzői alapján felismeri a megmaradt fertőzött rákos sejteket és elpusztítja őket. Ezt az eljárást korábban sikeresen alkalmazták előrehaladott rákkal küzdő egereknél.

A kutatók korábban már gyanították, hogy a rákos sejtek védelmi mechanizmusának megtöréséhez nagyobb mennyiségű vírusra van szükség. Egy normál kanyaró vakcina 10 000 egységnyi vírust tartalmaz, Erholtz gyógykezeléséhez azonban 100 milliárd egységnyi kórokozót tartalmazó vakcinára volt szükség, ami körülbelül 10 millió ember beoltásához elegendő.

A terápia szempontjából fontos, hogy a páciens szervezetében ne legyen jelen megfelelő mennyiségű ellenanyag a vírussal szemben, ellenkező esetben az immunrendszer elpusztítja a vírust, mielőtt az megfertőzné a rákos sejteket. A két beteg korábban nem sokat találkozott a kanyaróval, ezért kevés ellenanyag volt a vérükben.

A Mayo Klinika szerint a vírusterápiát már az 1950-es évek óta kutatják, és rákos betegek ezreit kezelték különböző vírusokkal. Ám ez a kutatás az első, jól dokumentált eset, amikor a módosított vírus beadása után egy daganatokkal teli szervezet teljesen meggyógyult, minden gócból eltűntek a beteg sejtek.

A kedvező eredményekre ugyanakkor árnyékot vet, hogy a másik betegnél - akinél a rák a lábizomzatban képzett áttéteket – a kezelés hatástalannak bizonyult.

A tanulmány vezető szerzője, Stephen Russel szerint a kutatások fő célja a továbbiakban az lesz, hogy pontosabban megismerjék a vírus és a tumorsejt kapcsolatát. A várhatóan szeptemberben induló klinikai tesztek során nagyobb számú betegen fogják kipróbálni az új terápiát.