Miért fáj pokolian a tökön rúgás?

Miért annyira fájdalmas a tökön rúgás?
CLEVELAND, OH - APRIL 24: Catcher Humberto Quintero #33 of the Kansas City Royals reacts after being hit in the groin by a foul tip during the sixth inning against the Cleveland Indians at Progressive Field on April 24, 2012 in Cleveland, Ohio. Jason Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az a férfi, aki kapott már szándékos rúgást az ágyékába, vagy épp a legérzékenyebb testrészén találta el egy labda, az tudja, hogy a heréket érő ütést milyen pokoli fájdalom követi. Miért fáj ez ennyire? Egy belgyógyász elmagyarázta.
Vágólapra másolva!

Miért élnek át kegyetlen fájdalmat az ágyékon rúgott vagy ütött férfiak? – tette fel a kérdést a Nerve.com szexualitással foglalkozó ismeretterjesztő, kulturális portál egy belgyógyásznak, aki lelkiismeretesen meg is válaszolta azt. A cikkből kiderül, hogy a heréket érő támadás igen komplex folyamatokat indít be, és jól tipizálható forgatókönyv szerint zajlik.

Te jó ég, a herém…

Miután egy labda vagy egy jól irányzott rúgás eltalálja a heréket, az eseményről szóló jel körülbelül 425 km/h sebességgel száguld az agyba. Az agy azonnal válaszol a kapott jelre, és riasztást küld a gerincvelőn keresztül mind a hasi, mind az ágyéki területre. Ennek hatására a herék jó adag speciális, a fájdalomátvitelben és a gyulladásos folyamatokban fontos szerepet betöltő ingerületátvivő anyagot, úgynevezett P-anyagot termelnek. Ez a P-anyag visszajut az agy szomatoszenzoros kérgébe (itt dolgozza fel az agy a fizikai érzékleteket), és kialakul a fájdalomérzet.

Gáz van, segítsünk neki

Az ágyékon rúgásban az a különösen nehéz, hogy a folyamat nem áll meg a fájdalomnál: az agy érzékeli, hogy nagy probléma van, és azonnal fájdalomcsökkentésbe kezd, aminek hatására endorfin termelődik.

Az endorfintermelés csökkenti az agyban az oxigén szintjét, így lüktető fejfájás és gyakran émelygés vagy szédülés alakul ki. Mivel a herezacskó és a hasi terület beidegzése a fájdalomérzékelés szempontjából közös, ha a heréket ütés éri, a férfiak gyakran a gyomrukat vagy hasukat fogva görnyednek össze. A földön magzatpózban fetrengő férfi látványa tehát egyáltalán nem véletlen – teszi hozzá a belgyógyász.

A trauma következményeként szaporább lesz a szívverés és nő a testhőmérséklet, a percek múlásával pedig a sérült herék megduzzadnak, és vöröses színárnyalatúak lesznek. Ráadásul sok esetben az agy beindítja a könny- és verejtéktermelést is, így pár perc után szem és homlok sem marad szárazon.

Mangajelenet Forrás: TXN / TV Tokyo

10-15 perc után általában jobb lesz

A fájdalom átlagosan 10-15 perc után enyhül, és a belgyógyász javaslata az, hogy aki teheti, próbálja ezt az időt a hátán fekve tölteni. A háton fekvés ugyanis elősegíti a vérkeringés helyreállását, így az agyba könnyebben jut oxigén, ezáltal szűnik a fejfájás, enyhül az émelygés, és csökken a verejtékezés. Az elveszített folyadékot is érdemes mielőbb pótolni.

A rúgás erősségének és a lábbelinek (pl. tűsarkú cipő) a függvényében természetesen előfordulhat ennél hosszabb ideig tartó fájdalom is, ezért a belgyógyász azt javasolja, hogy amennyiben negyed óra után nem javul a helyzet, forduljunk orvoshoz.

Túl védtelenek a herék

Az ágyékon rúgás azért jár igen nagy fájdalommal, mert a herék a többi testrészhez viszonyítva különösen védtelenek: eleve sérülékeny szervekről van szó, ráadásul nem védi őket sem izomszövet, sem pedig csont.

Az ágyéki sérülést szenvedő férfiakat valószínűleg nem vigasztalja, hogy az ilyen baleseteknél nem törik csont, és a sérülés rövid idő alatt gyógyul, mégis a görnyedés közben próbáljanak arra gondolni, hogy csekélység ez egy szüléshez vagy vesegyulladáshoz, vesekőhöz képest – javasolja az orvos.