Piszkos tizenkettő: ismét az alma lett a legszennyezettebb az USA-ban

Vágólapra másolva!
Egy amerikai nonprofit környezetvédelmi szervezet minden évben közzéteszi azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a listáját, amelyek az Egyesült Államokban a leggyakrabban tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is az alma végzett az első helyen.
Vágólapra másolva!

Az Environmental Working Group (EWG) nevű amerikai nonprofit szervezet az idén is megnevezte a „Piszkos tizenkettőt”, vagyis azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek a leggyakrabban tartalmaznak valamilyen növényvédőszer-maradványt az Egyesült Államokban. Az idei a tizedik ilyen lista, és az első helyezett nem okozott különösebb meglepetést: az amerikai boltokban kapható választékból a korábbi évekhez hasonlóan 2014-ben is az almák tartalmaztak a leggyakrabban növényvédőszer-maradványokat.

A Piszkos tizenkettő nevű listához a szervezet minden évben több száz véletlenszerű mintát vesz az Egyesült Államok teljes területéről, a 48 leggyakrabban fogyasztott zöldségből és gyümölcsből. A megvizsgált zöldségek és gyümölcsök 65 százaléka még alapos mosás után is tartalmaz valamilyen növényvédőszer-származékot. Mivel a növényvédő szereket számos gyermekkori fejlődési rendellenesség, illetve bizonyos daganatok kialakulásával kapcsolatba hozták, különösen fontos az emberek figyelmét ráirányítani a problémára – mondta el a szervezet munkatársa.

Az eper és a szőlő szintén dobogós

A listából kiderül, hogy idén is a vizsgált almafélék 99 százaléka tartalmazott valamilyen növényvédőszer-maradványt, de a második helyezett eper- és a szintén dobogós szőlőmintákban is 13-15 különféle növényvédőszer-származékot találtak.

A szárzeller, a barack, a spenót és a kaliforniai paprika is ismét a lista elején végzett, az importnektarin esetében pedig – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is minden minta tartalmazott legalább egyféle növényvédő szert.

Az uborka, a koktélparadicsom, a burgonya és a velőborsó végzett a lista végén, és bár kevéssel, de pont leszorultak a tavalyi Piszkos tizenkettőbe még bekerülő erőspaprika-fajták, illetve leveles zöldségfélék.

Az EWG munkatársai hangsúlyozták, hogy az évente közzétett Piszkos tizenkettővel továbbra sem az a céljuk, hogy a listán szereplő zöldségeket vagy gyümölcsöket száműzzük az étrendből: listájuk egyfajta figyelemfelhívás, hogy a kockázatos növényekből az emberek lehetőség szerint inkább az ökológiai gazdálkodásból származókat válasszák, vagy keressenek a lakóhelyük közelében lévő, megbízható termelőt.

Itthon tavaly 84 növényvédő szeres mérgezést jelentettek

A tavalyi szezonban az ÁNTSZ-hez 84, növényvédő szerrel történt mérgezést jelentettek, ebből három volt halálos. A mérgezések 45 százalékát 14 éven aluli gyerekek szenvedték el, leginkább érintettek az 1–4 év közöttiek. A mérgezés kockázata ugyanis nem csak a szer mértékétől függ, hanem az elfogyasztott mennyiségtől és a testtömegtől is.

A Nébih rendszeresen vizsgálja, hogy a zöldségek-gyümölcsök mennyire szennyezettek növényvédő szerrel, különösen a primőrök esetében végeznek laboratóriumi méréseket. A tapasztalatok szerint az Európai Unióból származó termékeknél a szermaradvány nem haladja meg a határértéket, az unión kívüli piacokról érkezett termékek azonban gyakran fennakadnak a rostán: ilyen például a török mandarin és szamóca, az indiai szőlő, a dél-afrikai narancs vagy a marokkói paprika.