Mit ér a fogselyem?

Vágólapra másolva!
A fogorvosok ajánlása szerint érdemes naponta kétszer a fogmosást fogselyem használatával is kiegészíteni, hogy ezáltal csökkentsük a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. De valóban segít a fogselyem a megelőzésben? A bizonyítékok nem egyértelműek.
Vágólapra másolva!

A fogorvosok azért ajánlják naponta kétszer a fogselyem használatát, hogy a fogak között lévő, fogkefével nehezen megközelíthető résekben is megakadályozzuk a dentális plakkok kialakulását. A dentális plakk a fogak felületén képződő, baktériumokból álló biofilm: amikor cukros vagy keményítőben gazdag ételeket eszünk, a plakkban élő baktériumok turbó üzemmódra kapcsolnak, és nagy mennyiségű savat termelnek. Ez a sav - rendszeres fogápolás hiányában - kikezdi a fogzománcot, és hosszabb távon számos problémát, például fogszuvasodást vagy fogínygyulladást okozhat.

Kétszáz éve létezik fogselyem

A fogak között található, nehezen megközelíthető rések tisztítására egy amerikai fogorvos már 1815-ben felvetette a selyemszál használatát. Ötletéből azóta emberek tízmilliói által használt termék született, mégis a témában megjelent eredmények alapján nem egyértelmű, hogy a fogselyem valóban segít-e a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzésében.

Egy közel 10 éve gyermekek bevonásával végzett kutatás ugyan megállapította, hogy a fogselyem szakszerű használata csökkentheti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát, de felnőtteknél nem sikerült hasonló bizonyítékot találni.

2012-ben egy nemzetközi független nonprofit szervezet (a Cochrane Collaboration) összegyűjtötte a témában született összes kutatás eredményét, de mindössze 12 tanulmányt találtak, amelyek zömét az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok jelentették. Az eredményeket elemezték, és arra a megállapításra jutottak, hogy nincs egyértelmű, megbízható bizonyíték arra, hogy fogselyem használatával megelőzhető a fogszuvasodás. Bár a dentális plakkok előfordulását valószínűleg csökkenti a fogselyem rendszeres használata, és ez elméletileg a fogszuvasodás kockázatát is csökkenthetné, de mivel egyetlen hosszú távú randomizált kontrollált vizsgálatot sem végeztek a témában, ezért nem lehet ok-okozati összefüggésről beszélni – mondta el a kutatás vezetője.

Hézag a szakirodalomban

Ami a fogselyem-használat és a fogínygyulladás (gingivitis) összefüggéseit illeti, itt már léteznek elfogadható eredmények, igaz nem túl meggyőzőek: az elérhető adatok összesítéséből az derült ki, hogy a fogselyem rendszeres használatával 8 százalékkal csökkenthető az ínygyulladás kialakulásának kockázata.

A fogselyem megelőzésben betöltött pontos szerepe tehát a mai napig nem egyértelmű, sokan mégis hisznek benne, mert ártani nem árt. Az azonban fontos, hogy a fogselymet szakszerűen alkalmazzuk, ellenkező esetben az ínyt rendszeresen felsértve egyéb problémáknak képezhetünk táptalajt.