Film a tenyérnyi gyerekekről

Látássérült, újszülött, koraszülött, csecsemő. Ötnapos csecsemő szemvédő maszkban a sárgaság ellen alkalmazott UV-terápia alatt, 2011. február.
Vágólapra másolva!
Egy független dokumentumfilmes stáb három hónapig forgatott éjjel-nappal az ország legnagyobb koraszülött osztályán.
Vágólapra másolva!

„Két hét múlva, hogyha a kisbaba túléli, osztályvezető orvossal tudnak beszélni arról, milyen hosszú távú prognózis várható” – hangzik el a Tenyérnyi gyerekek című filmben. Egy független dokumentumfilmes stáb három hónapon keresztül forgatott a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, amely az ország legnagyobb koraszülött-ellátó központja (NIC), itt látják el az 1500 grammnál, másfél kilónál kisebb babák mintegy ötödét.

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön idő előtt a világra, egy részük kritikusan alacsony súllyal, kevesebb, mint egy kilogrammal, akár öt és fél hónap várandósság után. Az ő túlélésük az 1980-as években tíz százalék körül volt, ma ezeknek a csecsemőknek mintegy kétharmada életben marad. A néhány héttel később született, egy és másfél kiló közötti súlyú babáknak pedig már több mint 95 százalékát tudják megmenteni.

Az első hetekben-hónapokban azonban rengeteg szövődménnyel kell szembenézniük, amelyek jelentősen befolyásolhatják későbbi életminőségüket. A Tenyérnyi Gyerekek című film erről a küzdelemről szól. A filmet több mint három hónapon keresztül éjjel-nappal, egy csak nőkből álló stáb forgatta a klinikán, a szülőszobán, valamint koraszülött-intenzív centrumban. Így egyedülálló módon a legkisebbek és szüleik történetét már a világra jövetel előtt, és az első, kritikus percekben is bemutatja a film.

A Tenyérnyi Gyerekek című 53 perces dokumentumfilm május 13-án 23.00 órakor látható az M1 műsorán. A filmet Szuchy Zsuzsanna rendezte, operatőr Karáth Zita.