Miért kell a gyerekeknek tanítani a tudatos jelenlétet?

Vágólapra másolva!
Egyre több kutatási eredmény igazolja, hogy a gyermekkori hiperaktivitás és a felnőttkori figyelemzavar gyógyszer helyett speciális pszichoterápiával is hatékonyan kezelhető. Külön jó hír, hogy több olyan otthon is bevethető „kognitív edzésterv” létezik, amellyel az érintettek saját maguk is javíthatnak az állapotukon.
Vágólapra másolva!

Elkalandozó figyelem, szétszórtság, a hosszabb ideig tartó koncentrálás képességének hiánya, impulzivitás, hiperaktivitás – ilyen és ehhez hasonló tünetek jellemzik a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedő gyermekeket és felnőtteket. A neurológiai természetű rendellenességet egyes országokban, például az USA-ban, főleg gyógyszerrel kezelik, Európa legtöbb országában azonban a megfelelő idegpályák edzésére szolgáló pszichoterápiák számítanak a fő gyógymódnak.

Egy tavaly, nagy mintaszámon elvégzett kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a figyelemzavarokat nem feltétlenül kellene gyógyszerrel kezelni: a szakemberek megállapították, hogy bár a legtöbb figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedő fiatal állapotán az első évben javít a gyógyszer, a pirulák pozitív hatása azonban legkésőbb a harmadik évben megszűnik. Ezzel szemben a célzott pszichoterápia olyan eszköz, amely időkorlát nélkül hatékonyan alkalmazható a megfelelő agyterületek edzésére – írja a The New York Times.

A megoldás: tudatos jelenlét

A gyógyszermentes kognitív terápia lényege az úgynevezett tudatos jelenlét (angolul mindfulness) elsajátítása. Az éber figyelmen alapuló módszer a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor a cselekedeteinkben percről percre teljesen jelen vagyunk, tudatosan odafigyelünk arra, amit teszünk. Ha sikerül elsajátítani ezt a képességet, akkor hatékonyan tudjuk érzelmeinket és figyelmünket irányítani, a gondolatok elkalandozását megakadályozni, koncentrációnkat fenntartani.

A kognitív kontroll 4 és 12 éves kor között fejlődik jelentősen, az impulzivitás pedig 16 éves kor körül tetőzik. A legtöbb ember huszonévesen éri el a kognitív kontroll felnőttkori szintjét, és hetven-nyolcvan éves kor között kezd hanyatlani, amikor az agy nem képes többé elnyomni a gondolatokat folyamatosan megzavaró tényezőket.

Meditáció és videojáték

A tudatos jelenlét erősítése különösen fontos ahhoz, hogy a figyelemhiányos zavarban szenvedő fiatalok és felnőttek állapota javuljon. Egy nemrég közzétett jelentés megállapította, hogy a kognitív terápia és a tudatos jelenlét terápia kombinálása majdnem olyan mértékű javulást eredményezhet, mint a gyógyszeres kezelés.

Az agyról képalkotó eljárással készített felvételek is bizonyították, hogy a tudatos jelenlét gyakorlása (fókuszálás, a figyelem elkalandozásának észlelése és megszüntetése, illetve a koncentráció megőrzése) erősíti a figyelem fenntartásáért felelős idegpályákat. A tudatos jelenlétet egyszerű meditációs technikák alkalmazásával lehet elsajátítani, amelynek során pillanatról pillanatra gyakorolható az éber és tudatos figyelem. A meditáció hatásának felerősítésére már kifejlesztettek videojátékot is, amellyel a megfelelő idegpályák célzottan edzhetők.