Miért legyünk óvatosak a fertőtlenítős szappannal?

mikrobák az orrban, illusztráció
MODEL RELEASED. Woman sneezing
Vágólapra másolva!
Egy háztartási piperecikkekben és tisztítószerekben gyakran használt mikrobaölő szer, a triklozán használata jelentősen megnöveli az orrüregben megtelepedett baktériumok számát.
Vágólapra másolva!

Az ember által előállított vegyületet, a triklozánt rengeteg kozmetikai és háztartási szerben – szappanokban, fogkrémekben, samponokban, konyhai tisztítószerekben – használják baktériumölő hatása miatt. A Michigani Egyetem kutatóinak az amerikai mikrobiológiai társaság szabad hozzáférésű folyóiratában (mBio®) megjelent cikke szerint azonban a triklozán alkalmazása nem teljesen veszélytelen.

Az új kutatások szerint ugyanis a triklozán a vizsgált felnőttek 41 százalékában bejutott az orrüregbe, és ott elősegítette a Staphylococcus aureus baktérium megtelepedését és elszaporodását. Ez normális körülmények között is megtalálható a bőrön és az orrnyálkahártyán, de az elszaporodása kedvez különféle fertőzések kialakulásának, különösen a műtét előtt álló betegeknél.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Ian Hooton

A triklozán mintegy 40 éve fordul elő különböző szerekben, mondja Blaise Boles, a tanulmány rangidős szerzője. Használata a kozmetikumokban és a háztartási szerekben az utóbbi évtizedben terjedt el jelentős mértékben. Más tanulmányok már kimutatták, hogy a triklozán megjelenik a vizeletben, a szérumban és az anyatejben, néhány tanulmány szerint pedig a nagy koncentrációjú triklozán károsíthatja a hormonrendszert, és ronthatja a szívizom és más izmok funkcióját. Ezért használatát egy ideje igyekeznek mérsékelni, de még mindig sok anyagban előfordul.

„A triklozán gyakori a kézmosó szappanokban, a fogkrémekben és a szájvizekben, de nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ezek jobbak lennének, mint a hagyományos szerek” – mondta Boles. "Sürgősen felül kellene vizsgálni a használatát” – írták a szerzők.