Aki fogyni akar, igyon spenótot

Spenót, magnézium
Spenót magnéziummal
Vágólapra másolva!
A spenót az egyik legnépszerűbb leveles zöldség, ráadásul olyan speciális összetevőket is tartalmaz, amelyek segítenek az éhség csillapításában és a vércukorszint szabályozásában. Az egész levelekből azonban nehezen hasznosulnak ezek az anyagok, így célszerű a friss spenótból levet préselni.
Vágólapra másolva!

Nem kérdés, hogy érdemes minél gyakrabban spenótot fogyasztani: a leveles zöldség tápanyagokban és jótékony hatású antioxidánsokban igen gazdag, tartalmaz például fehérjét, kalciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, A-vitamint és vasat (utóbbiból ugyan jóval kevesebbet, mint azt évtizedeken át hitték).

Szépíti bőrt és csökkenti az étvágyat

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a rendszeres spenótfogyasztás csökkenti a vérnyomást, erősíti a csontokat és az immunrendszert, szépíti a bőrt és a hajat, továbbá a migrénes rohamok kialakulásának gyakoriságát is csökkenti. Az eddigi eredmények új elemmel bővültek a közelmúltban, amikor svéd kutatók a spenót étvágycsökkentő hatására hívták fel a figyelmet.

A Lundi Egyetem szakemberei kiemelték, hogy a spenót – a többi leveles zöldséghez hasonlóan –tilakoidokat (a zöld levelek kloroplasztiszában található membránzsákocskákat) tartalmaz, amelyek lelassítják az emésztést, csökkentik az étvágyat és hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak. Az egész növényből azonban nehezen hasznosulnak a tilakoidok, ezért a nyers spenótból levet kell préselni (például gyümölcscentrifugával).

Forrás: AFP

Fél deciliter spenótlé reggelire

A svéd vizsgálatból kiderült, hogy aki reggel egy kis pohárka (kb. fél deciliternyi) spenótkivonatot kapott, az a nap hátralévő részében kevésbé volt éhes és ritkábban sóvárgott étel után, mint aki nem ivott a reggeli nedűből. Előbbi csoport tagjainál továbbá magasabb volt a vérben a jóllakottság-érzés kialakulásáért felelős hormonok szintje is, valamint vércukorszintjük is stabilabbnak bizonyult.

Nem először merül fel a tilakoidok étvágycsökkentő hatása: egy korábbi állatkísérlet már rámutatott, hogy ezeknek az anyagoknak kiemelt szerepük lehet az éhségérzet szabályozásában. A vizsgálat keretében zsírdús étrenden élő rágcsálók egy részének tilakoid-kivonatot tartalmazó ételeket is adtak, és az eredmények szerint a préselt leveles zöldeket is fogyasztó egereknél többi társukhoz képest csökkent az „étvágyfokozó” hormon szintje, a jóllakottság érzését keltő hormonszint pedig nőtt.