Életközepi válság valóban létezik

Vágólapra másolva!
Ausztrál matematikusok kiszámolták, mikor vagyunk a legboldogtalanabbak életünk során.
Vágólapra másolva!

Aki olvasta Douglas AdamsGalaxis úti kalauz stopposoknak könyvét, tudja, hogy az élet és a világmindenség végső kérdéseire a válasz a 42. Egy új, ausztrál matematikusok által készített kutatás szerint ez a szám azt az életkort is jelzi, amikor a legboldogtalanabbak vagyunk életünk során.

Az életközépi válság létezését már korábbi kutatások is feltárták, a mostani vizsgálat pedig egy új matematikai módszer segítségével erősítette meg, hogy boldogságérzetünk változása életünk során valóban egy U betűhöz hasonlítható. Azaz 40 éves korunk körül van egy mélypont, ekkor érezzük a legboldogtalanabbnak magunkat, majd adaptálódva az életünk második felében előttünk álló feladatokhoz és kihívásokhoz, boldogság és elégedettség érzetünk újra emelkedni kell.

A tanulmány szerint a nyugati világra általánosan jellemző trendről van szó: a kutatásba ugyanis brit, ausztrál és német felmérések adatait vizsgálták. A vizsgálatba résztvevők átlagéletkora a különböző országokban 39-45 év között volt, a legidősebb résztvevők legfeljebb 70 évesek voltak.