Súlyos Ebola-gyanús tünetekkel kezelnek Kanadában egy férfit

Vágólapra másolva!
Január óta közel száz Ebola-fertőzéses esetet jelentettek Guineából. A gyógyíthatatlan vérzéses lázat okozó vírus azóta továbbterjedt a szomszédos Libériába, ahol hat esetet fedeztek fel, és közülük öt halálosnak bizonyult. Kanadából is jelentettek egy esetet a hatóságok.
Vágólapra másolva!

„Egy felnőtt férfi, aki nemrég Nyugat-Afrikában járt, súlyos betegen fekszik egy saskatooni (Nyugat-Kanada) kórházban magas lázzal és más tünetekkel” – áll Saskatchewan tartomány egészségügyi minisztériumának közleményében. A munkaügyben utazó férfi Libériából tért vissza, és az Ebola-lázra emlékeztető tüneteket mutatott. A közleményt helyi idő szerint hétfőn este adták ki.

A férfiról levett vérmintát jelenleg a kanadai közegészségügyi hatóság winnipegi mikrobiológiai laboratóriuma vizsgálja. Denise Werker, Saskatchewan tiszti főorvosa azt mondta, a saskatooni kórház dolgozói védőruházatot (maszk, köpeny, kesztyű, cipő) viselnek, és a lakosságnak nincs miért aggódnia.

Korábban a libériai egészségügyi miniszter azt közölte, hogy „(hétfő) reggelig hat esetet fedeztünk fel, közülük öten már meghaltak: négy nő és egy fiúgyermek”. A hatodik fertőzött, egy kislány kezelés alatt áll. A hat ember Guinea déli részéről érkezett kezelésre észak-libériai kórházakba. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet egy illetékese viszont úgy tudja, hogy az emberek temetésekre mentek Guineába, és onnan tértek vissza Libériába, a határövezetbe.

A guineai egészségügyi minisztérium szombaton erősítette meg, hogy a betegség az ország déli részén szedi áldozatait. A szaktárca közlése szerint a kór február 9-i feltűnése óta közel száz esetet regisztráltak, ebből 59 halállal végződött. Az Ebola-vírus Afrikában van jelen, és vérrel, illetve más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegség nagyon erősen fertőző, nincs ellene gyógyszer, az orvosi beavatkozás gyakorlatilag arra korlátozódik, hogy intravénásan pótolják a beteg folyadékveszteségét. A túlélők viszonylag lassan, legalább két hónap alatt gyógyulnak meg, de még négy hónapon át ürítik a vírust. A kórokozót a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint tizenöt Ebola-járvány pusztított Afrika-szerte, és a betegség összesen már több mint 1300 halálos áldozatot követelt.