Abortált magzatokkal fűtöttek brit kórházak

Vágólapra másolva!
Több ezer abortált vagy elvetélt magzatot égettek el klinikai hulladékként állami finanszírozású brit kórházak az elmúlt két évben – adta hírül a Channel4 brit tévécsatorna.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat szerint tíz, állami fenntartású intézményben az abortált és elvetélt magzatokat a szeméttel együtt égették el, két kórházban pedig a tetemek a fűtési célú hőerőműbe kerültek – állítja a Channel4 csatorna egy friss jelentésre hivatkozva.

A jelentés külön kiemeli az egyik vezető brit kórház, a cambridge-i Addenbrooke Kórház esetét, ahol az anyáknak azt mondták, hogy a magzatok krematóriumba kerültek, miközben a hőtermelő szemétégetőbe dobták őket. Az elmúlt két évben 797, 13 hétnél fiatalabb magzat tetemét égették el a kórházban.

A jelentés ugyancsak említést tesz az Ipswich-i Kórházról, amelynek a területén szintén működik hőtermelő szemétégető. A kórház maga az abortált és elvetélt magzatokat krematóriumba, és nem a szemétégetőbe szállította, ám a hőerőművet külső vállalkozó üzemelteti, aki viszont más kórházak abortált magzatait bevállalta.

Az eset a szigetországban nagy felháborodást váltott ki, a brit Egészségügyi Minisztérium még hétfő este azonnali hatállyal betiltotta az eljárást.

A jelentés szerint 27 állami kórházból legalább 15.500 magzatot égettek el szemétégetőkben az elmúlt két évben.