Tippek a transzzsírmentes bevásárlólistához

transzzsír étkezés
Bevásárlólista transzzsírmentesen
Vágólapra másolva!
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet összegyűjtötte, hogy mely termékek elkerülésével iktathatjuk ki teljesen a szívgyilkos zsírokat az étrendünkből, illetve mivel helyettesítsük a kiiktatott élelmiszereket.
Vágólapra másolva!

Február 18-ától az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) betiltotta minden olyan élelmiszer forgalmazását, amelyben a megengedettnél több transzzsírsav van. Ez azt jelenti, hogy az adott élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot. Ha tehát egy adott élelmiszer zsírtartalma 50 százalék (tehát 100 g élelmiszer 50 g zsírt tartalmaz), akkor abból maximum 1 g lehet transzzsírsav.

Az indoklás szerint a transzzsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szívinfarktus, agyvérzés, hasi elhízás, meddőség, de még a daganatok kialakulásának kockázatát is.

Bár a rendeletnek köszönhetően már rövid távon csökkeni fog az élelmiszerek transzzsírsav-tartalma, az Országos Egészségfejlesztési Intézet összegyűjtötte, hogy mely termékek elkerülésével iktathatjuk ki teljesen ezeket a szívgyilkos zsírokat az étrendünkből, illetve mivel helyettesítsük a kiiktatott élelmiszereket. A rendelet ugyanis tizenkét hónapos türelmi időt ad azoknak az élelmiszereknek, amelyeket február 18. előtt már forgalomba hoztak.

Bevásárlólista transzzsírmentesen. A nagyobb méretű ábráért kattintson ide! Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet

Gyanús tételek

Hagyományosan magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek többek között a kakaós masszát vagy bevonót tartalmazó ételek, a bolti édességek, a péksütemények, a mélyhűtött pékáruk, a fagyasztott pizzák, az instant termékek, valamint egyes margarinok.

Mire figyeljünk az élelmiszercímkén?

Ha az élelmiszercímkén azt látjuk, hogy részlegesen hidrogénezett növényi zsírral, zsiradékkal vagy olajjal készült, akkor az azt jelenti, hogy valójában transzzsírsav van az adott élelmiszerben. Minél előrébb van ez az összetevő a felsorolásban, annál több transzzsírt tartalmaz az adott termék.

Mit mivel helyettesíthetünk?

Kakaómasszát vagy bevonót tartalmazó ételek: Transzzsírsavat tartalmazhatnak a kakaós szeletek, a csokibevonóval készült édességek, így például a szaloncukrok és a csokinyuszik is. Ezek helyett válasszunk magasabb kakaótartalmú (legalább 50 százalék feletti), transzzsíroktól mentes csokoládékat és édességeket. A mértékkel fogyasztott étcsokoládé kifejezetten jót tesz a szívnek és az érrendszernek.

Bolti édességek: Ilyenek lehetnek a kekszek, édes aprósütemények, nápolyik, a krémmel töltött cukrászsütemények és bizonyos torták. Helyettük készítsünk házilag pudingot gyümölccsel, vagy például zabpelyhes gyümölcsös muffint – lehetőleg minél kevesebb cukorral.

Péksütemények: A legtöbb pékség vagy élelmiszerüzlet nem teszi közzé, hogy milyen összetevőket tartalmaz az adott termék, így nehéz eldönteni, hogy mi tartalmazhat káros zsírsavakat. Amit biztosan tehetünk, hogy kerüljük a magasabb zsírtartalmú péksüteményeket, például a leveles vagy omlós tésztákat. A legbiztosabb, ha házilag készítjük el a kívánt sós vagy édes péksüteményt, kevesebb zsiradékkal, sóval és cukorral.

Mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza: Kerüljük a fagyasztott félkész termékeket, mivel azok magas energia-, zsír-, transzzsír- és/vagy cukortartalmúak lehetnek. Ezeket a fogásokat egy kis türelemmel könnyen elkészíthetjük mi magunk is.

Instant termékek: Az instant termékek közé tartoznak például a leves- és mártásporok, az ételízesítők, a gyári salátaöntetek, illetve a kávéfehérítő porok is. Helyettük például a vasárnapi húslevesből megmaradt „üres” levest fagyasszuk le! Ez később alapja lehet egy zöldséglevesnek, amit könnyen feldobhatunk különféle zöldséggel, fűszerrel vagy valamilyen levesbetéttel.

Margarinok: Ma már sok olyan jó minőségű margarin is található a boltokban, amelyek nem, vagy csak minimális mennyiségű transzzsírt tartalmaznak. De a margarin alternatívája lehet a 12%-os tejföl, a vajkrém, az alacsony zsírtartalmú sajtkrém, vagy akár az otthon elkészített zöldfűszeres túrókrém vagy zöldségkrém is.