A nagymama terhességétől függ az unoka egészsége

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás eredményeiből kiderül, hogy az anyai nagymamák az eddig feltételezettnél sokkal komolyabb szerepet játszanak unokáik egészségi állapotának alakulásában: amennyiben a terhesség alatt kiegyensúlyozottan étkeznek, és a szülést követő években lányukat is megfelelően táplálják, akkor leendő unokájuk is nagy valószínűséggel jobb egészségnek örvend majd.
Vágólapra másolva!

A lányos anyák terhességük során nemcsak gyermekük, hanem leendő unokáik egészségét is jó előre befolyásolhatják – ismertették kutatásuk eredményét a Northwestern Egyetem szakemberei nemrég egy chicagói tudományos konferencián. Vizsgálatukból az is kiderült, hogy a terhesség alatt elfogyasztott ételek összetételénél sokkal fontosabb, hogy az édesanya első életéveiben megfelelő táplálékhoz jusson.

A 30 évet felölelő, több mint 3 ezer nő bevonásával végzett kutatás azt vizsgálta, hogy miként hat a terhesség alatti táplálkozás a leendő unokák egészségi állapotára. A szakemberek megvizsgálták az édesanyák gyermekkorára, felnőttkorára és terhességére jellemző táplálkozási szokásokat, és azt is, hogy a nagymamák miként étkeztek a várandósság hónapjai alatt. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a terhesség során a magzatot érő hatások komolyan befolyásolják a későbbi egészségi állapotot, de úgy tűnik talán még ennél is fontosabb, hogy a születendő leánygyermek első éveiben megfelelően legyen táplálva – mondta el a kutatás vezetője.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a terhesség során elfogyasztott energiamennyiség nincs komoly hatással a születendő gyermek súlyára (persze a kiegyensúlyozott táplálkozásra azért mindenképpen ajánlott odafigyelni). Sokkal fontosabbnak tűnik, hogy a leendő édesanya kicsi gyermekként, illetve magzatként megfelelően volt-e táplálva, vagyis már egy generációval előbb eldől, hogy mire számíthat a születendő gyermek.

Az eredmények szerint, azok a gyerekek, akiknek édesanyját csecsemő- és kisgyermekkorban megfelelően táplálták, nagyobb súllyal születtek, mint azok, akiknek édesanyja kiskorában alultáplált volt.

A kisebb születési súly azért probléma, mert növeli a későbbi betegségek, például a magas vérnyomás, a diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, míg a nagyobb súllyal született babáknál – egy bizonyos határig – ez a felnőttkori kockázat alacsonyabb. (A nagyon nagy súllyal született babáknál a felnőttkori betegségek kialakulásának kockázata ismét emelkedik). A mostani eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra nézve, hogy a születendő gyermekeknél sok minden már generációkkal korábban eldől.