Lecserélik az orvosok legismertebb eszközét

Eltűnőben a fonendoszkóp
Vágólapra másolva!
Végleg eltűnhet az orvosok nyakából és az orvosi táskákból a sztetoszkóp korszerű változata, a fonendoszkóp, miután a technikai fejlődésnek köszönhetően modernebb, pontosabb diagnózist adó kézi ultrahangos készülékre cserélhetik az emblematikus tárgyat.
Vágólapra másolva!

1816-os feltalálása óta az orvosok nélkülözhetetlen diagnosztikai eszköze a sztetoszkóp - illetve annak modern változata, a fonendoszkóp, - ám úgy tűnik, már nem sokáig. Modern, többfunkciós, a köpeny zsebében is elférő kézi ultrahangos készülék válthatja fel a kétszáz éves műszert - olvasható a Global Heart szakfolyóirat cikkében.

Eltűnőben a fonendoszkóp Forrás: Flickr/waynemah

A kártyapakli méretű, az okostelefonokhoz hasonlító kézi ultrahangos készülékekkel ugyanis nemcsak a szív és a tüdő, hanem az összes szerv működéséről pontos képet kaphat a vizsgálatot végző szakember, így csökkenhet a téves diagnózisok száma.

Az ultrahangos készülékek az 1950-es évek óta segítik az orvosok munkáját, és az első gépek még hűtőszekrény-nagyságúak voltak. Az elmúlt hatvan évben méretük egyre kisebb, teljesítményük pedig egyre nagyobb lett. A szerző szerint a zsebben hordható ultrahangos készülék a „21. század sztetoszkópja”, amelynek talán egyetlen hátránya hagyományos őséhez képest az ára: manapság egy ilyen berendezés ára akár több millió forintra is rúghat.

A modern készülékek térnyerésért azonban tovább hátráltatja, hogy potenciális használóik még abban az időben kezdtek praktizálni, amikor az ultrahangos diagnosztika gyerekcipőben járt, így ragaszkodnak a hagyományos, évtizedek óta bevált módszerhez. A mai orvostanhallgatók viszont – az Egyesült Államokban legalábbis – már rutinosan használják ezeket a modern diagnosztikai eszközöket, így a most kikerülő orvos generáció már valószínűleg nem hagyományos fonendoszkóppal fogja betegeit vizsgálni - olvasható a cikkben.

Doppler-echocardiogram Forrás: Flickr/brownpau

Harminc évig még maradhat

A cikkre reagálva több neves szakember „tudományos-fantasztikus” elképzelésnek nevezte a fonendoszkóp ultrahangos műszerre történő cseréjét. Szerintük a hagyományos készülék ma is tökéletesen használható, ráadásul rendkívül olcsó. Az ultrahangos diagnosztikai eljárásban több a hibalehetőség, amely esetleg felesleges – és költséges – vizsgálatokat, valamint a beteg részéről rengeteg idegeskedést vonna maga után. Az ellenzők abban viszont egyetértenek, hogy idővel valóban felválthatja az ultrahangos technológia a hagyományos fonendoszkópot, ám becsléseik szerint erre 30-50 évig még nincs reális esély.