A lila paradicsom a jövő gyulladáscsökkentője

génmódosított lila paradicsom, lilaparadicsom, GM
Genetikailag módosított lila paradicsom a John Innes Centerben, 2008-ban
Vágólapra másolva!
Lila színű, antioxidánsokban rendkívül gazdag, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású az a genetikailag módosított paradicsomfajta, amelyet brit szakemberek fejlesztettek ki. A lila paradicsom leve a kutatók szerint igazi csodaszer, bár kétségkívül időbe telik majd, amíg széles körben elterjed.
Vágólapra másolva!

Genetikailag felturbózott lila paradicsomlé jelenhet meg hamarosan a boltok polcain, ha sikerül megszerezni az ehhez szükséges hatósági engedélyeket - számol be a jövő potenciális „csodaszeréről” a Daily Mail portál. A brit kutatók által kifejlesztett, és Kanadában üvegházakban megtermelt lila paradicsomból kinyert első 1200 liternyi lé hamarosan meg is érkezik Nagy-Britanniába - olvasható a cikkben.

Mivel Kanadában az európaihoz képest kevésbé szigorúak a génmódosított termékekre vonatkozó szabályozások, ezért egyszerűbb volt a növényt ott megtermelni - mondta el a kutatás vezetője. A szakemberek bíznak abban, hogy a hamarosan Nagy-Britanniába érkező első szállítmány lila paradicsomlé kereskedelmi forgalomba hozatalához sikerül mielőbb megkapni a szükséges engedélyeket.

Genetikailag módosított lila paradicsom a brit John Innes Centerben Forrás: John Innes Centre

Rákellenes, gyulladásgátló hatású

A lila paradicsom gyulladásgátló hatású, és állatkísérletek eredményei szerint rágcsálóknál lassította a daganatos betegségek lefolyását. Ezeket a pozitív tulajdonságokat a benne található antocianineknek köszönheti, amely vegyületek természetes formában elsősorban a sötét színű bogyós gyümölcsökben, például a kékáfonyában, szederben vagy fekete ribizliben fordulnak elő. A lila paradicsom plusz előnye, hogy a normál paradicsomléhez képest a lila színű ital kétszer olyan hosszú ideig áll el - tette hozzá a kutatás vezetője.

Az Európai Unió által is támogatott projekt keretében létrehozott lila paradicsomlé egészségre gyakorolt pozitív hatásait további kísérletek során fogják tanulmányozni: első körben vizsgálják például az antocianinekben gazdag étrend szív- és érrendszeri betegségekre, daganatos megbetegedésekre és egyéb krónikus problémákra gyakorolt hatásait. A becslések szerint ha minden jól megy, akár két éven belül a kereskedelmi forgalomban is megjelenhet az elsőre furcsa színű, de a kutatók szerint annál egészségesebb paradicsomlé.