Egy rágcsáló mentheti meg az emberiséget a ráktól

naked mole rat, Heterocephalus glaber
Vágólapra másolva!
Közelebb vihet a rosszindulatú daganatok megismeréséhez és kezeléséhez egy kinézetre nem túl szép, ám biológiai szempontból annál érdekesebb rágcsáló, amelynek bőrében nagy mennyiségben megtalálható egy daganatok kialakulását gátló természetes anyag.
Vágólapra másolva!

Hosszabb távon remélhetőleg a humán daganatterápiában is alkalmazható lesz majd az az új felfedezés, amelyről amerikai kutatók számoltak be a Nature magazinban. A Rochesteri Egyetem szakemberei által vezetett kutatás középpontjában egy csúnyácska rágcsáló, a csupasz vakondpatkány (Heterocephalus glaber, hivatalos nevén csupasz turkáló) állt, amelyen más rágcsálókkal ellentétben bizonyítottan nem fog a rák.

Miért él szokatlanul hosszú ideig a vakondpatkány?

A vakondpatkány akkor került először a tudomány célkeresztjébe, amikor kiderült, hogy rágcsálótársaihoz képest hosszú ideig, a természetben közel harminc évig is elél, ami nagyjából hét "egéröltőnek" felel meg. A kutatók ekkor kezdték vizsgálni, hogy mi lehet a vakondpatkány szokatlanul hosszú életének titka, és így derült fény a rágcsáló bőrében lévő sejtek különleges tulajdonságaira.

Ezt követően a szakemberek laboratóriumi körülmények között tenyésztették a rágcsálók bőrében lévő sejteket, és azokban jelentős mennyiségben sikerült azonosítani nagy molekulasúlyú hialuronsav-komplexet. A hialuronsav egy természetes poliszaharid, amely a sejtek regenerálódásában játszik szerepet, és amelyet régóta használnak különféle kozmetikai kezelésekben (például ránc- és ajakfeltöltésre), valamint reumás panaszok (főként térdfájás és ízületi gyulladások) gyógyítására.

A kutatásból az is kiderült, hogy amint a hialuronsavat eltávolították a vakondpatkány bőrének sejtjeiből, azok azonnal fogékonnyá váltak a daganatokra, ami arra utal, hogy ez az anyag lehet a daganatmentesség és a hosszú élet kulcsa.

A csupasz vakondpatkányon nem fog a rák. Forrás: AFP/Frans Lanting

Rugalmas bőr

A tanulmány kiemeli, hogy a vakondpatkány a sok hialuronsav-komplexnek köszönheti az extrém rugalmas, jellegzetesen "buggyos" bőrét, amely lehetővé teszi számára a közlekedést a szűk föld alatti járatokban. Az már csak ráadás, hogy ez a különleges bőr a daganatok ellen is megvédi, hiszen megakadályozza a rákos sejtek osztódását.

Bár hosszú még az út addig, amíg a célzott hialuronsavas kezelés a humán daganatterápiában is alkalmazhatóvá válik, a kutatók igen bizakodóak. A közvetett bizonyítékok mindenképpen azt sugallják, hogy a nagy molekulasúlyú hialuronsav-komplexek emberekben is daganatgátló hatásúak, ezért a vegyületet a közeljövőben egereken, majd emberi sejteken is tesztelni kezdik.